Cum a încercat un bărbat să păcălească ADR Centru din Alba Iulia cu 6 milioane de lei, fonduri europene: Utilaj vechi cumpărat ca unul nou
Cum a încercat un bărbat să păcălească ADR Centru din Alba Iulia cu 6 milioane de lei, fonduri europene: Utilaj vechi cumpărat ca unul nou
Magistrații Tribunalului Alba l-au condamnat la închisoare cu executare pe un bărbat care a luat fonduri europene de peste 6 milioane de lei pentru a realiza o instalație de cracare a deșeurilor de cauciuc. O. B. nu a realizat investiția asumată prin contract și, mai mult, a ”cheltuit” banii pe un utilaj vechi care era tot al lui.
În schemă a fost inclusă și fiica acestuia, B. B., care a fost condamnată la închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Alba din 3 octombrie 2023 poate fi contestată cu apel.
Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului unei firme, care era fiica lui, pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”.
Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, respectiv din Ungaria, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”.
„În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (din care 6.239.321,44 lei fonduri europene – n.r.) nu a fost achiziţionat niciodată”, a precizat DNA. Firma care a încheiat contractul de finanţare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru” din Alba Iulia este Pyrocolect SRL.
”În raport de modul de comitere al faptei, rezultă că inculpații au acționat cu intenția directă, deoarece față de modalitate în care au acționat au prevăzut rezultatul faptelor comise și au urmărit obținerea pe nedrept a fondurilor europene nerambursabile. Astfel, inculpata B. B. este cea care semnează toate ordinele de plată prin intermediul cărora s-au realizat transferurile bancare, iar prin intermediul contului bancar personal creditează societatea comercială cu sumele de bani necesare acestor transferuri. Inculpatul Bosnyak Otto este cel care a avut reprezentarea întregului circuit comercial și financiar existent între societățile comerciale aflate pe lanțul de facturare și care a intermediat și facilitat și relațiile comerciale dintre societățile comerciale aflate pe lanțul de facturare”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Femeia a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de 4 ani, iar tatăl acesteia, fiind recidivist, a primit 3 ani și 9 luni în regim de detenție. ”Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu sediul în Bucureşti şi, în consecință, obligă în solidar inculpații cu partea responsabilă civilmente la plata sumei de 6.239.321,44 lei, precum și a dobânzilor și penalităților aferente”, se mai susține în documentul citat.
Sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 60 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii