Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum a încercat un bărbat să păcălească ADR Centru din Alba Iulia cu 6 milioane de lei, fonduri europene: Utilaj vechi cumpărat ca unul nou

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum a încercat un bărbat să păcălească ADR Centru din Alba Iulia cu 6 milioane de lei, fonduri europene: Utilaj vechi cumpărat ca unul nou

Magistrații Tribunalului Alba l-au condamnat la închisoare cu executare pe un bărbat care a luat fonduri europene de peste 6 milioane de lei pentru a realiza o instalație de cracare a deșeurilor de cauciuc. O. B. nu a realizat investiția asumată prin contract și, mai mult, a ”cheltuit” banii pe un utilaj vechi care era tot al lui.

În schemă a fost inclusă și fiica acestuia, B. B., care a fost condamnată la închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Alba din 3 octombrie 2023 poate fi contestată cu apel.

Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului unei firme, care era fiica lui, pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”.

Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, respectiv din Ungaria, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”.

„În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (din care 6.239.321,44 lei fonduri europene – n.r.) nu a fost achiziţionat niciodată”, a precizat DNA. Firma care a încheiat contractul de finanţare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru” din Alba Iulia este Pyrocolect SRL.

”În raport de modul de comitere al faptei, rezultă că inculpații au acționat cu intenția directă, deoarece față de modalitate în care au acționat au prevăzut rezultatul faptelor comise și au urmărit obținerea pe nedrept a fondurilor europene nerambursabile. Astfel, inculpata B. B. este cea care semnează toate ordinele de plată prin intermediul cărora s-au realizat transferurile bancare, iar prin intermediul contului bancar personal creditează societatea comercială cu sumele de bani necesare acestor transferuri. Inculpatul Bosnyak Otto este cel care a avut reprezentarea întregului circuit comercial și financiar existent între societățile comerciale aflate pe lanțul de facturare și care a intermediat și facilitat și relațiile comerciale dintre societățile comerciale aflate pe lanțul de facturare”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Femeia a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de 4 ani, iar tatăl acesteia, fiind recidivist, a primit 3 ani și 9 luni în regim de detenție. ”Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu sediul în Bucureşti şi, în consecință, obligă în solidar inculpații cu partea responsabilă civilmente la plata sumei de 6.239.321,44 lei, precum și a dobânzilor și penalităților aferente”, se mai susține în documentul citat.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea