Într-o comună din Alba, o fabrică de prelucrare a legumelor, realizată pe fonduri europene, aproape de a începe producția
Într-o comună din Alba, o fabrică de prelucrare a legumelor, realizată pe fonduri europene, aproape de a începe producția
Finalizarea primei fabrici de preparare și uscare a legumelor din comuna Rădești a intrat în linie dreaptă, așa cum scrie și aiudinfo.ro.
La această oră administraţia locală este preocupată de instalarea utilajelor necesare pornirii fluxului tehnologic.
Potrivit declarațiilor primarului comunei Rădeşti, Alin Nicula, amenajarea spaţiului în care își vor desfășura activitatea viitorii angajați este finalizat, au fost achiziționate utilajele, urmând ca într-un timp apropiat acestea să fie puse în funcțiune.
„În urmă cu mai bine de trei ani am pornit acest proiect inovator pentru a veni în ajutorul legumicultorilor din comună și din județ, cât și pentru cei din județele învecinate. Va fi o importantă fabrică de acest fel construită în zona noastră și chiar dacă deocamdată produsele nu vor fi bio, cu siguranță că ele vor fi de calitate bună”, a declarat primarul Alin Nicula, la deschiderea ,,Zilei Grădinarului” desfășurată recent în localitatea Leorinț.
Potrivit acestuia implementarea proiectului demarat în urma unui parteneriat dintre administrația locală și legumicultorii din comuna Rădești în dorința de exploatare la maximum a potențialului legumicol al zonei.
„Dorim să eficientizăm la maximum exploataţiile agricole din zonă şi în special ale legumicultorilor din localitățile Leorinț și Rădești, legumicultori care în ultimii 20 sau 30 de ani și-au făcut faimă în județul Alba și nu numai” spune primarul Alin Nicula.
Acesta ne-a informat că finanțarea vine prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) și este în valoare de 85.000 de euro, la care se adăugă o contribuție locală de 37.000 de euro.
Fabrica de procesare și uscare a legumelor din Rădești va funcţiona în clădirea fostei mori de cereale, clădire care a fost reabilitată și modernizată integral și este rodul parteneriatului pe care l-a iniţiat Primăria și Consiliul Local al Comunei Rădești și Consiliului Județean Alba cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” și Grupul de Acțiune Locală „Pe Mureș și pe Târnave”.
Alin Nicula ne spunea că: „În momentul în care fabrica va intra în funcțiune va avea mai multe linii de procesare, printre care cele de: conserve de legume în oţet, conserve de legume în ulei, conservele de legume în saramură, conservele de fructe (compoturi şi gemuri), murături, rădăcinoase, lavandă, dar și de produse deshidratate sau chiar de produse congelate”.
Pe lângă creșterea gradului de colectare a legumelor din zonă, noua învestiție care, probabil, va intra în funcțiune în toamna acestui an va crea câteva locuri de muncă, astfel încât o parte a populației să aibă o alternativă la munca din agricultură.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii