Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Consiliul Judeţean Alba a adus cei mai puţini bani europeni dintre toate judeţele din ţară

Bogdan Presecan

Publicat

în

Cu cele 9,5 milioane de euro atraşi, de 8 ori mai puţin decât a reuşit să atragă judeţul Suceava, condus tot de către un PDL-ist, Gheorghe Flutur care a reuşit să obţină pentru judeţul pe care îl reprezintă nu mai puţin de 78 de milioane de euro, Consiliul Judeţean Alba se clasează pe penultimul loc la atragerea fondurilor europene. 

De asemenea, tot Consiliul Judeţean Alba a reuşit contraperformanţa de a întocmi cele mai puţine proiecte pentru fonduri europene, ţinând cont şi de faptul că judeţul aflat pe locul 38 în acest clasament, respectiv Satu-Mare, are o absorbţie a fondurilor structurale aproape dublă decât Alba, respectiv 17,5 milioane de euro.

Datele de mai sus sunt din Analiza Naţională privind capacitatea şi implicarea administraţiei publice locale în absorbţia durabilă a banilor europeni pentru dezvoltarea comunităţilor din România, făcută publică, luni, 14 mai 2012, de către Institutul pentru Politici Publice Bucureşti.

Decât controale şi verificări, mai bine fără fonduri europene

Pentru că managementul fondurilor structurale şi de coeziune este atent supravegheat de Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), din cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Consiliul Judeţean Alba pare că s-a ferit de astfel de proiecte, chiar cu riscul de a priva judeţul de banii europeni, respectiv de investiţiile şi facilităţile occidentale.

Decât bani europeni pe gratis, mai bine împrumuturi româneşti

În timp ce existau zeci de milioane de euro, bani europeni gratis, Consiliul Judeţean Alba a contractat în anul 2010, prin CEC Bank Alba Iulia, suma de 9,5 milioane de euro pentru investiţii. Cele şase investiţii invocate ca motivaţie pentru îndatorarea administraţiei judeţene se referă la modernizări, reabilitări şi reparaţii de drumuri judeţene. Ratele la bancă pentru acest credit sunt şi vor fi plătite de noi toţi, locuitori ai judeţului Alba, prin taxe şi impozite, în următorii 15 ani.

Judeţul Alba, invizibil în Ansamblul Regiunilor Europene, aproape inexistent pentru Comisia Europeană

Judeţul Alba este reprezentat, din anul 2002, în Ansamblul Regiunilor Europei, o organizaţie independentă a regiunilor şi cea mai largă reţea de cooperare interregională de pe tot cuprinsul Europei, reprezentând 13 organizaţii interregionale şi 250 regiuni din 30 de state.

Ba mai mult, Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. Beneficiile locuitorilor din judeţul Alba de pe urma activităţii acestui organism sunt însă inexistente.

Zolt Vasile Grigoruţ, office managerul Biroului ARE Alba Iulia, care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Alba, respectiv Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene (UNJCR), se bucură din anul 2005 de experienţă europeană: birou călduţ, deplasări în străinătate, mult timp liber, oportunităţi bine plătite de a participa în diferite programe finanţate din bani europeni, precum Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri sau Asociaţia Ţara Vinului. A ajuns astfel să câştige aproape 2000 de euro pe lună, mai mult chiar decât preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Cât despre rezultate, o să dau un singur exemplu. Eurodyssey, unul din principalele programe ale ARE, ce funcţionează din anul 1985, se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani care caută un job şi care, indiferent de educaţia pe care o au, pot să meargă în una din cele peste 250 de regiuni din Europa la un stagiu, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 7 luni, prin intermediarul Consiliului Judeţean, respectiv regiunea membră ARE.

Regiunea Alba nu a aplicat în toţi aceşti ani pentru acest program, sau pentru vreun altul, chiar dacă este vorba de o simplă formalitate. În schimb, Regiunea Hunedoara, prin Biroul din cadrul Consiliului Judeţean, a trimis în Europa zeci de tineri, doar în ultimii ani, la stagii plătite cu sume între 600 şi 900 de euro pe lună.

foto:  Institutul pentru Politici Publice Bucureşti, clasament consilii judeţene privind accesarea fondurilor  europene


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine! Nepoată atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea