Noaptea Muzeelor la Sate 2023: 3 muzee din Alba sunt pe lista atracțiilor. Program
Noaptea Muzeelor la Sate 2023: 3 muzee din Alba sunt pe lista atracțiilor. Program
Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment de primă importanță la nivel național și european, va avea loc sâmbătă. Publicul va putea vizita peste o sută de locații, evenimente culturale și programe educaționale în mediul rural. Acestea vor fi organizate de muzee și organizații private, în spații cu valoare istorică și patrimonială din satele și comunele din 36 de județe ale României.
Cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, vizitatorii vor avea oportunitatea de a descoperi o lume mai puțin explorată până acum: cea a spațiilor culturale rurale din România. Această experiență cuprinde 143 de muzee și colecții muzeale, case memoriale, case ale martirilor, gospodării țărănești conservate în situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri, fierării, puncte gastronomice, situri arheologice și monumente paleocreștine, ateliere de olărit și multe alte atracții fascinante, conform News.ro.
„Noaptea Muzeelor la Sate urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va sărbători ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României”, spune Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager al Nopții Muzeelor la Sate.
Evenimentul se adresează atât comunităților din mediul rural, care locuiesc în apropierea acestor muzee și au oportunitatea de a le explora gratuit pentru o noapte, cât și locuitorilor din orașe, oferindu-le posibilitatea unei vizite speciale la muzeele din județ. Județele cu cele mai numeroase reprezentări includ Brașov (cu 13 obiective), Sibiu (cu 10 obiective), Sălaj și Maramureș (cu 9 obiective fiecare), și Iași (cu 7 obiective).
3 muzee din Alba vor fi incluse pe lista atracțiilor pe care doritorii le pot vizita. Este vorba despre Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, Muzeul memorial „Avram Iancu” din Inceşti și Muzeul Mineritului din Roșia Montană.
Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa își va aștepta vizitatorii între orele 16:00 – 00:00. Muzeul memorial „Avram Iancu” va putea fi vizitat între orele 18:00-20:00, iar Muzeul Mineritului va fi deschis între orele 19:00 – 23:00.
Evenimentul include și o campanie națională de dezvoltare a programelor educaționale destinate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Prin aceasta, se dorește valorificarea patrimoniului rural românesc și se creează o componentă de inițiere culturală a copiilor din zonele rurale prin programe educaționale. În parteneriat cu Asociația „Da’DeCe”, Rețeaua Națională a Muzeelor a creat un KIT educațional, pus la dispoziție gratuit pe website-ul dedicat evenimentului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii