Rămâi conectat

Actualitate

Terenuri gratis de la stat, pentru tinerii de până în 35 de ani, ca să-şi facă o casă. Condiții de acordare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tinerii de până în 35 de ani pot obține gratuit, de la autorităților locale, terenuri de până la 1.000 de metri pătraţi, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Legea exista şi înainte, dar acum Guvernul a modificat-o.

Legea există de 20 de ani, iar vineri, 18 august, Guvernul a făcut modificări ale normelor, iar procedura de obținere a acestor terenuri a fost simplificată.

Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.

Atribuirea terenului către tineri se va face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.

Dimensiunile terenurilor depind de tipul localității în care se află. Mai exact, suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor solicitanți sunt:

– 150-300 de metri pătraţi – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;

– 250-400 de metri pătraţi – în oraşe;

– 250-1.000 de metri pătraţi – în comune şi sate.

Legea prevede că tinerii de până la 35 de ani pot cere un teren, doar o singură dată, pe care să-și construiască o locuinţă proprietate personală, care îndeplinesc următoarele condiţii:

– au împlinit vârsta de 18 ani;

– la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.

Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor, în funcție de fiecare situație în parte, pe lângă cele amintite mai sus.

Tinerii pot depune cererea pentru atribuirea terenului la consiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul. Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.

Vineri, 18 august, Guvernul a adoptat un proiect de HG prin care se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 de metri pătraţi în mediul urban și de 5.000 de metri pătraţi în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

După ce proiectul de HG va intra în vigoare, vor mai trebui depuse la dosar doar următoarele acte:

– copie de pe certificatul de naștere;

– copie de pe actul de identitate;

– declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Dacă cererea de atribuire a unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este aprobată, beneficiarul aeste obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vârsta de pensionare pentru polițiști, în vizorul Ministrului de Interne: „O politică greșită a statului român”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Vârsta de pensionare pentru polițiști, în vizorul Ministrului de Interne: „O politică greșită a statului român” Ministrul de Internet, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 2 ianuarie 2024, faptul că din cauza unei legi proaste, Ministerul de Interne a pierdut în ultimii 15 ani 35.000 de polițiști cu experiență. „A fost o invitație la pensie”, spune […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea