VIDEO | Cum a fost salvată Biserica Mică de la Râmeț, monument istoric de secol al XIV-lea
VIDEO | Cum a fost salvată Biserica Mică de la Râmeț, monument istoric de secol al XIV-lea
La data de 8 august 2023, s-au împlinit 35 de ani de la salvarea bisericii vechi de la Mănăstirea Râmeț. Cu această ocazie, inginerul Mircea Abrudean a adus mai multe amănunte despre operațiunea de salvare a monumentului istoric.
„Cu ajutorul bunului Dumnezeu, la data de 8 august 1988, au fost încheiate cu succes lucrările de salvare a bisericii vechi de la Mănăstirea Râmeț, monument istoric de secol al XIV-lea.
Ceea ce s-a dorit să se salveze, în mod special, a fost pictura veche, cea executată de Mihu de la Crișu Alb și care, datorită acestei vechimi și condițiilor speciale de umiditate create în urma inundațiilor din ’90 și apoi din ’95 și anii următori, când primăvara, datorită precipitațiilor abundente biserica era afectată de umiditate”, a rezumat povestea inginerul Mircea Abrudeanu.
„Prima și cea mai veche biserică datorează ca răspuns al scrisorii solicitate de obștea cetățenilor din Ponor și Râmeț, care au cerut împăratului Austriei un loc de școală și biserică pentru că dorința lor de instruire și de închinare într-o clădire de cult era extrem de însemnată pentru locuitorii Râmeților și Ponorilor.
Împăratul a dat curs cererii lor și a acordat obștii din Râmeț și din Ponor terenul actualei mănăstiri de la Râmeț”, a mai explicat inginerul.
„Noi datorăm gratitudine acum, la 35 de ani de la ridicarea Bisericii Vechi cu 2,08 metri față de vechea cotă de călcare, a întregului colectiv de constructori și specialiști care au dat dovadă de vrednicie și profesionalism deosebit ducând la bun sfârșit această migăloasă și riscantă oportunitate.
Cel care a condus operația de ridicare, în urma unor calcule făcute, a fost profesorul doctor Eugeniu Iordăchescu, bineînțeles, ajutat de membrii întreprinderii județene de construcții-montaj Alba.
Un rol deosebit l-a avut șeful de șantier de acolo din zonă, inginerul Radu și bineînțeles, căruia trebuie să îi mulțumim pe această cale, mulțumim totodată și organelor de partid care, în acea vreme, s-au implicat și au dat ajutorul necesar acestei operații.
Mă gândesc aici atât la doamna inginer Domnica Maier cât și la domnul Savu, care atunci îndeplinea funcția de prim-secretar al județului”, a mai adăugat Mircea Abrudeanu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024 ALBA – TURUL I | Prezența la vot la ora 18:00: 45,32% în județ și 45,85 % la nivel național
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024 ALBA – TURUL I | Prezența la vot la ora 18:00: 45,32% în județ și 45,85 % la nivel național În județul Alba, 136.993 de votanți și-au exprimat dreptul la vot până la ora 18:00, adică 45,32%, cu o preponderență în mediul urban. La nivel național, prezența la vot la ora 18:00 […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918