Deca, despre profesorii care elaborează subiecte pentru examene: ”N-ar trebui să ofere şi meditaţii. Legal, nu li se poate interzice acest lucru, dar e o problemă de moralitate”
Deca, despre profesorii care elaborează subiecte pentru examene: ”N-ar trebui să ofere şi meditaţii. Legal, nu li se poate interzice acest lucru, dar e o problemă de moralitate”
Profesorii care elaborează subiecte pentru Examenele Naţionale n-ar trebui să ofere şi meditaţii, consideră ministrul Educaţiei. Legal, nu li se poate interzice acest lucru, dar e o problemă de moralitate, a declarat Ligia Deca.
”Din punct de vedere moral nu, pentru că chiar dacă nu intenţionezi să divulgi subiectele celor pe care îi pregăteşti în particular cred că este inerent că tipologia de subiect va fi apropiată. Este o tipologie de subiect pe care tu ca profesor o rulezi, o dai copiilor şi la clasă şi la meditaţii. În mod normal orice depinde de un grup de indivizi are un nivel de subiectivism. Deci subiectele se bazează pe experienţa personală, pe contextul, pe activitatea profesorilor care sunt în comisia restrânsă. Întotdeauna a fost aşa, ceea ce noi putem să facem este să mărim baza de variante, baza de itemi de evaluare în aşa fel încât indiferent de această apartenenţă la o experienţă a unui dascăl sau altul să asigurăm o probabilitate cât mai mică a unor copii să fi rezolvat subiecte similare cu ceea ce s-a dat”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca
”Nu trebuie să uităm că noi am avut şi simulări, am avut şi variante, tocmai pentru a exersa anumite tipologii de subiecte care se regăsesc şi în evaluările naţionale. Asta e normal, asta se întâmplă peste tot. Ceea ce trebuie să ne asigurăm este că subiectul pe care copiii îl primesc nu este un subiect pe care să-l fi rezolvat înainte cu exact aceeaşi parametri. Iar asta, din punctul meu de vedere, s-a întâmplat. Nu cred că vreun subiect din variantă cu exact aceleaşi date, nu ca tipologie de subiect, dar cu exact aceleaşi date a fost rezolvat de alţi copii înainte ca să fi primit varianta la examen”, a spus Ligia Deca.
Întrebată dacă legal poate cere acestor profesori să nu facă meditații, ministrul a spus că este un lucru pe care îl va analiza. ”Putem să cerem şi trebuie să vedem din punct de vedere legal care este baza care ne-ar putea ajuta să facem acest lucru”, a arătat Ligia Deca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor