Cărțile de identitate electronice: Când vor fi eliberate și ce se întâmplă cu cei care refuză buletinele cu CIP
Cărțile de identitate electronice: Când vor fi eliberate și ce se întâmplă cu cei care refuză buletinele cu CIP
În vara acestui an ar fi urmat să înceapă să fie eliberate, în mod gratuit, cărțile de identitate electronice sau așa numitele buletinele cu CIP. Totuși, se pare că acest plan ar putea fi amânat. Mai mult de atât, persoanele care nu își doresc să aibă o astfel de carte de identitate pot să opteze pentru o altă variantă.
Noul act normativ le oferă părinţilor posibilitatea să primească o carte de identitate electronică pentru copiii lor, încă de la naştere, iar acest lucru le va facilita circulaţia în Uniunea Europeană.
„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice. Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a spus chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul MAI, marţi, la Antena 3 CNN.
Conform oficialului, nu este total exclus ca emiterea acestor acte să înceapă într-adevăr în vară, așa cum era planificat. Mai mult, acestea vor fi eliberate în mod gratuit și nici nu sunt obligatorii. Cu alte cuvinte, dacă o persoană nu își dorește să aibă imaginea facială sau aprenta stocată poate să aleagă un buletin obișnuit.
„Exact. În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa. Odată cu punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără suport electronic de stocare, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să opteze între cartea electronică și cartea electronică și cartea de identitate simplă”, a continuat Aurel Cătălin Giulescu.
De asemenea, acesta a mai explicat că se preconizează că până în toamnă vom putea avea încorporat totul în acel certificat asociat fiecărei persoane şi când ne putem aştepta să avem acces şi la cazier cu ajutorul buletinelor cu CIP.
„Pregătim niște elemente, niște interfețe în care cetățenii să se poată autentifica. Aș putea spune că din toamnă vor începe să fie expuse o parte dintre cele pe care le coordonăm noi direct. Vor fi expuse într-o formulă de testare inițial, după care, după trecerea tuturor testelor tehnice, le vom expune într-o formă definitivă, deci cu siguranță într-o formă de testare le vom avea în această toamnă și niște interfețe în care să ne autentificăm cu cartea electronică de identitate”, a continuat chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, de la evidența Persoanelor din cadrul MAI.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii