Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Vacanţa de vară 2023 a sosit deja pentru zeci de copii dintr-o comună din ALBA: Vor putea merge cu părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Vacanţa de vară 2023 a sosit deja pentru zeci de copii dintr-o comună din ALBA: Vor putea merge cu părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Zeci de preşcolari şi elevi dintr-o comună din Alba au intrat deja în vacanţa de vară, urmând ca în 26 mai să termine mai repede anul şcolar 2022-2023 copiii din alte sate de oieri din Munţii Sebeşului.

De mulţi ani, elevii şi preşcolarii din cinci sate din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică, intră în vacanţa de vară cu mult mai devreme decât în mod normal. Copiii din aceste localităţi beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Alba, pentru a-şi putea însoţi, acolo unde este cazul, părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte.

CITEȘTE ȘI: Peste 150 de copii din Alba intră de luni, 23 mai, în vacanță, pentru a-și însoți părinții plecați cu oile în transhumanță

Astfel, potrivit datelor transmise, luni, AGERPRES, de către purtătorul de cuvânt al IŞJ Alba, Gabriela Gâlea, vineri, 12 mai, a fost ultima zi de curs pentru preşcolarii şi şcolarii din comuna Pianu, din Purcăreţi şi Strungari, aceştia urmând să înceapă viitorul an şcolar în data de 11 septembrie.

În 26 mai, vor intra în vacanţa de vară şi copiii din comuna Săsciori, localităţile Loman, Tonea şi Pleşi. Prima zi de şcoală din anul şcolar următor va fi pentru aceştia la finele lunii septembrie.

În total, potrivit Gabrielei Gâlea, 260 de preşcolari şi şcolari din Alba intră în vacanţa de vară mai repede de 16 iunie.

Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele două comune merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar.

Această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară mai mare decât în mod normal, exista şi înainte de 1989, în perioada regimului comunist.

Familiile de păstori din aceste sate din Munţii Sebeşului urcă, în mai, cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în păşunile alpine. Aici, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi.

După 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?

Bera Larisa

Publicat

în

Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea