Rămâi conectat

Actualitate

Cifre negre în ALBA: Câți angajați au MURIT sau au fost răniți în accidente de muncă, în 2022

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Cifre negre în ALBA: Câți angajați au MURIT sau au fost răniți în accidente de muncă, în 2022

Anul 2022 a venit cu o serie de incidente neplăcute pentru o mulțime dintre angajații care își desfășoară activitatea în județul nostru.

Astfel, potrivit informațiilor transmise de ITM Alba la solicitarea ziarulunirea.ro, a fost confirmat caracterul de accident de muncă unui număr de 144 din cele 152 de evenimente comunicate de către angajatori.

Din păcate, de asemenea, două persoane și-au pierdut viața în urma acestor accidente, potrivit autorităților.

Pe parcursul anului 2022 au fost comunicate de către angajatori, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, un număr de 152 evenimente.

Dintre acestea, 8 (opt) evenimente au fost comunicate de către ITM Alba către Inspecția Muncii București, fiind evenimente a căror cercetare intrau în sfera de competență a inspectorilor de munca, respectiv accidente mortale sau accidente colective.

Din cele 144 de evenimente pentru care cercetarea a fost efectuată de către comisiile întrunite în cadrul unității unde s-au produs evenimentele, așa cum prevede legislația specifică privind cercetarea accidentelor care au avut ca urmare incapacitate temporară de muncă, pentru 138 evenimente, cercetarea a fost finalizată și dosarele au fost avizate de către ITM Alba.

Diferența de 6 evenimente sunt încă în faza de cercetare, unele fiind produse la sfârșitul anului trecut și sunt în termenul permis de legislație privind finalizarea dosarelor de cercetare, iar pentru o parte sunt solicitate, și aprobate de către ITM Alba, prelungirea termenelor de finalizare, din diverse motive.

În anul 2022 numărul total de accidentați înregistrați la nivelul ITM Alba, urmare accidentelor de mai sus, au fost de 74, din care 2 mortale și 72 au avut ca urmare incapacitatea temporară de muncă acelor implicați.

Dintre acestea 4 (patru) victime au fost implicate într-un accident colectiv, în urma căruia acestea au suferit vătămări ale organismului producând incapacitate temporară de muncă mai mare de trei zile.

Situația punctuală a celor 8 dosare de cercetare, comunicate și întocmite de inspectorii de muncă a ITM Alba, în anul 2022 este urmatoarea:

– 7 (șapte) dosare au fost finalizate și avizate de către Inspecția Muncii București, pentru 5 (cinci) dintre acestea fiind confirmat caracterul de accident de muncă și 2 (două) ca accidente în afara muncii.
Dintre cele 5 accidente de muncă, doar 2 (două) au fost înregistrate la ITM Alba, pentru celelalte 3 (trei) victimele erau angajate a unor unități din alte județe.
– un eveniment este încă în curs de cercetare, accidentul fiind de circulație produs în afara țării, pentru care nu au fost primite documentele necesare finalizării dosarului.

O analiză a cauzelor care au condus la producerea accidentelor, arată în modul următor:
– Neutilizarea de către accidentat a mijloacelor de protecție din dotare;
– Efectuarea necorespunzătoare de manevre, comenzi, de către accidentați;
– Efectuarea unor operații, activități, în afara sarcinilor de muncă dispuse de conducătorii locurilor de muncă;
– Neasigurarea de către angajatori a mijloacelor de protecție colective, în special în activitatea de constructii;
– Goluri neprotejate în planșeele construcțiilor, urmate de căderea accidentaților între două nivele;
– Admiterea prezenței la lucru sub influența băuturilor alcoolice.

La nivel național, 3.249 persoane au suferit accidente de muncă în primele nouă luni din 2022, cu 527 mai puţine comparativ cu perioada similară din 2021, iar 79 dintre acestea şi-au pierdut viaţa (150 în primele 9 luni ale anului 2021).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea