Ajutorul pentru înmormântare 2023: Care sunt actele necesare și ce sume pot fi primite
Ajutorul pentru înmormântare 2023: Care sunt actele necesare și ce sume pot fi primite
Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului unui pensionar, a unei persoane asigurate sau a unei rude a unui asigurat.
Citește și: Ajutorul de deces 2023: Valoarea ajutorului de înmormântare majorată în 2023
Cui se acordă ajutorul
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care poate fi, după caz:
- soțul supraviețuitor;
- copilul;
- părintele;
- tutorele;
- curatorul;
- oricare persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menționate mai sus.
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.
Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023
Ce înseamnă membru al familiei
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
- soțul sau soția;
- copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârstă de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflați în întreținere, dacă au devenit inapți pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
- părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
În situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă și dată ivirii acesteia.
Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut.
Care este valoarea ajutorului
Începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea ajutorului în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului este de 6.789 de lei. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul este de 3.395 de lei.
Ajutorul de deces se achita în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:
casă teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Acte necesare ajutor de deces în 2023
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original și copie);
- act de identitate al solicitantului (original și copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
- dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boală care l-a făcut inapt și dată ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverință care să certifice că, la dată decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urmă o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoană decedată avea calitatea de asigurat la dată decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
- dovadă că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act