Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi
Guvernul oferă fermierilor 92 milioane euro ca și AJUTOR: Untul a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi
Guvernul pune la dispoziția fermierilor din zona montană 92 milioane de euro pentru ca laptele colectat să fie procesat în mici ateliere sau manufacturi.
Cu ajutor de la stat untul ar putea fi lozul câștigător pentru că a ajuns mai scump chiar și decât unele categorii de brânzeturi, spun specialiștii. Față de acum 20 de ani românii mănâncă de patru ori mai mult unt și cu o producție autohtonă în scădere anul trecut am importat de 70 de milioane de euro.
În ultimii ani, untul clasic făcut în mici ateliere a căpătat arome și texturi diverse pentru un plus de gust.
Cu sare, cu aromă de fum, cu leurdă, verdețuri sau chiar înnobilat cu trufe, untul artizanal a urcat în preferințele românilor. Și prețurile sunt sus. Un borcan de 150 de grame poate să coste 22 de lei sau chiar mai mult dacă vorbim de cel cu trufe.
Vasilena Oltean, Administrator Băcănie: „Este varianta simplă, varianta cu legume uscate și varianta cu sare. Niciuna nu are apă adăugată. Sunt unturi curate. Sunt spectaculoase toate”.
Și acest producător din Sălaj a început să facă unt în urmă cu doi ani și – spune el – a fost un pariu câştigător.
Dacian Badea, Producător de unt: „Avem creșteri de la lună la lună, dacă vorbim de unt. Prețul este undeva de la 80 la 90 de lei pe kg”.
La poalele Munților Trăscău, în Alba, untul se face după rețeta tradițională, din smântână proaspătă cu 55% grăsime – textură cremoasă, cu o culoare aurie și gust dulceag. Într-un malaxor se separă zerul, apoi untul este trecut prin apă rece.
Marius Chiorean, Manager Vânzări: ”Untul produs de noi este făcut după o metodă tradițională. Noi îl facem din smântână dulce undeva la 10 kg de produs rezultă 6 kg de unt”.
Recent, ministrul Agriculturii a anunțat că fermierii din zona montană pot depune proiecte pentru a primi bani să înființeze puncte de colectare a laptelui și mici fabrici de unt. Procesatorii recunosc că punctele de colectare îi ajuta pentru a obține mai rapid materie primă.
Marius Chiorean, Manager Vânzări: „Laptele este colectat pentru realizarea produsului este lapte din zona. Colectăm de la 16 fermieri, procesăm zilnic”.
Dintre produsele lactate, în România, untul este produsul care a înregistrat în ultima perioadă cea mai mare scădere în producție.
Dacă anul trecut, am fabricat aproape o mie de tone – acum cantitatea s-a înjumătățit. În schimb, au crescut importurile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!
Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită! Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum o zi
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase texte cu URARI creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale