LIVE VIDEO| Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României, la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului Încoronării
LIVE VIDEO| Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României, la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului Încoronării
Membrii Familiei Regale, Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, alături de Alteța Sa Regală Principesa Sofia, se vor afla astăzi la Alba Iulia, pentru a lua parte la o serie de manifestări dedicate Centenarul Încoronării din 15 octombrie 1922, a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.
În aceste momente Familia Regală este întâmpinată de către primarul municipiului Alba Iulia, urmând ca de la gară, oficialitățile să se îndrepte către Catedrala Încoronării, unde Familia Regală va lua parte la un Te Deum și la Parada Încoronării, de pe Pietonala Mihai Viteazul, precum şi la prezentarea de volume regale din Sala Unirii.
În urmă cu 100 de ani, Familia Regală a ajuns cu trenul regal, fiind întâmpinată de primul-ministru Ionel Brătianu şi primarul oraşului din acea perioadă. Ulterior, cei doi regi, împreună cu prinţul moştenitor Carol şi soţia sa Elena, au fost transportaţi în două caleşti până la Catedrală, iar pe traseu au fost întâmpinaţi de o parte şi de alta a bulevardului de mii de oameni cu flori.
Regele Ferdinand şi Regina Maria au ocupat în Catedrală cele doua tronuri impărăteşti, aşezate unul în fata celuilalt, iar patru mitropoliţi din toate provinciile României Mari au oficiat slujba specială de încoronare.
Regele a primit coroana de la preşedintele Senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap, iar regina îngenuncheată, în timp ce Ferdinand i-a pus coroana pe cap, a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte.
După terminarea dineului, Familia Regală a ieşit în partea de vest a Cetăţii, unde a avut loc o impresionată paradă militară la care au participat 50.000 de soldaţi. Onorul a fost dat de rege şi regină, fiecare călărind în faţa regimentelor proprii, regele fiind însoţit de Regimentul I Vânătorii Regelui Ferdinand, iar regina de Regimentul Roşiori Regina Maria. Parada militară a încheiat festivităţile organizate la Alba Iulia în 15 octombrie 1922.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii