Rămâi conectat

Ştirea zilei

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Întotdeauna a existat o dilemă privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, mai exact despre ziua în care este potrivit să îi sărbătorim pe cei care poartă numele Fecioarei Maria, dar și derivatele acestui nume.

Citește și: 15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

De ce nu s-ar sărbători pe 15 august?

Ziua de 15 august este cea în care Biserica Ortodoxă marchează Adormirea Maicii Domnului, adică plecarea ei din această lume, ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv de sărbătoare.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea care vine după o perioadă de post și rugăciune pentru credincioșii ortodocși. Sunt multe lăcașuri de cult din țara noastră care au hramul pe 15 august. Enoriașii pregătesc pachete cu care merg la biserică, le sfințesc și apoi le dau de pomană de sufletul morților.

Este păcat să spui La mulți ani, Maria! în ziua în care Fecioara Maria a trecut în neființă. Se consideră că de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimise prin SMS de Sf Marie

În schimb, pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxă marchează Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică.

Atunci putem spune La mulți ani tuturor celor care poartă numele Maria, Mariana, Marian, și alte derivate.

În România sunt nu mai puțin de 2,2 milioane de români care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria Mică, adică pe 8 septembrie.

Cum tranșează dilema biserica?

Părintele Emil Jurcan din Alba Iulia a lămurit una dintre cele mai mari dileme ale românilor legate de ziua de 15 august.

“Este o sarbatoare a bucuriei, pentru ca praznuim mutarea ei in sanul Tatalui Ceresc, împreuna cu Fiul ei, Domnul Isus Hristos”, a spus preotul din Alba Iulia.

Acesta este de părere că Fecioara Maria nu a murit, iar ziua de 15 august nu este una trista, ci una de bucurie, deoarece sărbătorim înalțarea acesteia la Cer si la viata veșnică. Părintele spune că nu ar fi nicio problemă să se spună ”La mulţi ani” celor care poarte numele Fecioarei Maria.

Citește și: ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria

Potrivit Creștinortodox.ro, Biserica nu consideră că este greșit să spui ”La mulți ani” pe 15 august și există și o explicație pentru asta. Se consideră că și aceasta este o sărbătoare ce aduce bucurie pentru că Adormirea Maicii Domnului înseamnă mutarea la viață, dacă este să judecăm după Troparul Adormirii Maicii Domnului:

Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.

YouTube video

În calendarul popular, pe 15 august, când este Sfânta Maria Mare, se marchează trecerea de la vară la toamnă și tot atunci este Ziua Marinei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea