Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Replica Muzeului Unirii la refuzul lui Ioan Piso de a participa la simpozionul dedicat cercetarilor arheologice de la Roşia Montană

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Publicăm mai jos răspunsul lui Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii cu privire la poziţia profesorului Ioan Piso vizavi de invitaţia de a participa la simpozionul dedicat cercetarilor arheologice de la Roşia Montană din 3-4 mai de la Alba Iulia.

 “Domnule profesor,

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Va multumesc pentru ca, deși într-un mod cu totul rezervat, ne creditati cu bune intentii, cel putin ca institutie. În ceea ce priveste tematica si  organizarea simpozionului, cred ca a venit vremea sa avem discutii profesionale, pe care sa le exprimam cu argumente profesionale, in cazul in care dispunem de ele. De aceea, pozitia fata de proiectul minier este irelevanta. Revenind la chestiunile profesionale, suntem incredintati de faptul ca absenta unor argumente stiintifice, care sa sprijine anumite teorii sau alegatii, mai bine spus, nu poate fi înlocuită cu jigniri și procese de intentii, care nu isi au locul intr-un mediu academic. Daca dispuneti de argumentele profesionale, care sa va sustina acuzatiile, pe care le-am dori stiintifice si cu ghilimelele de rigoare, sunteti bineveniti sa le prezentati unui public avizat. Însă, trebuie sa va spunem din capul locului, că evenimentul nostru nu va fi o emisiune, într-un studiou de televiziune si nici o adunare de fanatici, care ii va considera dusmani pe cei care au o parere diferita, așa cum se întâmpla pe la anumite ”simpozioane”, unde participă cu drept egal de exprimare politicieni bizari, analfabeti si oameni vrajiti de tentatia unei cariere publice facile, construită pe clamarea idealurilor ”nobile”, care nu obligă la nimic.

Nu sunt in postura sa-i apar pe academicienii Alexandru Vulpe și Răzvan Theodorescu sau pe profesorul Ioan Opris. Sunt ferm convins că reputația lor științifică o face mult mai bine decât aș face-o eu. Țin doar să vă reamintesc faptul că în atmosfera de teroare a anilor ’80, Razvan Theodorescu și-a ridicat glasul în apărarea monumentelor de arhitectură pe care regimul intenționa să le șteargă de pe fața pământului sau chiar a făcut-o. Personal, dacă cel puțin o parte din numele pe care astăzi le întâlnim atât de des, implicate în campaniile publice, generos plătite din fonduri europene comunitare sau bani privați cu iz politic, mi-ar fi fost familiare din perioada aceea, aș asculta astăzi cu mai mult respect și cu mai mare atentie publicele lor vaiete de durere, intru apararea unor vestigii despre care nu auziseră mai nimic, inainte ca sub acestea să fie descoperit aur. Stiu, asa cum stiti si dumneavoastra, ca niciunul dintre cei invocati de dumneavoastra nu si-ar pune in joc prestigiul si reputatia pentru bani, oricat de multi ar fi acestia. In privinta ”dezavuarii” lor publice, sper ca vremea acestor practici a murit odata cu partidul comunist, locul unde parerile heterodoxe erau ”dezavuate”, in cadrul unor adunari publice, atent orchestrate. Oricat de apropiată v-ar fi cauza pe care o serviti, speram ca ne sunteti alaturi in condamnarea perpetua a acestor practici.

Nicio acuzatie, calomnie sau proces de intentii nu pot contesta sau minimaliza imensul progres stiintific si organizatoric pe care l-a reprezentat Programul Alburnus Maior, iar dumneavoastra insiva stiti aceasta foarte bine. Daca lucrurile se puteau face mai bine sau se pot face mai bine pe viitor, acesta este, fara indoiala, un subiect de discutie. De aceea, daca sunteti doritor sa participati la o disputa stiintifica serioasa, daca va intereseaza, cu adevarat, starea patrimoniului, nu doar ca platforma publica, dar si ca o resursa inepuizabila pentru oamenii locului, pe care ii dorim prosperi si educati, suntem nerabdatori sa va ascultam si sa va vedem.”

 Toate cele bune!

Constantin Inel

Invitaţia de participare la Simpozion transmisă de Contantin Inel profesorului Ioan Piso

“Buna ziua domnule profesor Ioan Piso,

Muzeul din Alba Iulia organizeaza in colaborare cu Universitatea 1 Decembrie 1918 si MNIR un simpozion dedicat cercetarilor arheologice de la Rosia Montana, in perioada 3-4 mai 2012. Va transmitem atasat invitatia de a participa, cunoscand preocuparile Dvs. stiintifice si interesul predilect pentru cercetarea arheologica de la Rosia Montana, precum si un sumar cu draftul de program, in care V-am trecut cu titlu rezervat si pe dvs.

Intreaga manifestare va fi una cu caracter stiintific, in care noi cei care am lucrat in cei peste 10 ani de cercetari arheologice la Rosia Montana, impreuna cu reputati specialisti din tara si strainatate, dorim sa dezbatem in mod constructiv toate aspectele cercetarilor asupra patrimoniului acestei localitati dar si asupra perspectivelor de valorificare a cercetarilor, a patrimoniului si a directiilor noi de cercetare.

In acest context, avem onoarea de a Va invita si speram sa confirmati participarea la aceasta manifestare stiintifica, chiar daca data de desfasurare este atat de apropiată.”

Cu respect, Constantin Inel

Director general adjunct

Muzeul National al Unirii Alba Iulia

Răspunsul Prof. dr Ioan Piso la invitaţie

“Domnule Constantin Inel,

 Invitatia pe care mi-ati facut-o pare a fi una ca oricare alta si totusi nu este; de unde si raspunsul meu neobisnuit.

Cu câteva luni în urma, când v-am reprosat ca ati permis distrugerea partii celei mai spectaculoase a castrului roman din Apulum, mi-ati raspuns, alaturi de directorul general si de „independentul” Nicolae Gudea, cu insulte si calomnii. Ati uitat? Eu nu.

Nu-mi permit sa particip un simpozion care a fost gândit ca un imn de lauda închinat companiei canadiene pentru binefacerile aduse arheologiei românesti. „Asinus asinum fricat”, cum ziceau stramosii nostri romani. Va fi ca în emisiunea lui Tatulici, în care vocile rationale au fost acoperite de huiduielile gloatei si de sunetul argintilor. Nu doresc ca prezenta mea sa constituie un argument ca au existat opinii diferite si dezbateri. Cu „independentii” finantati de companie orice dialog este indecent. Dl Razvan Theodorescu, care a recunoscut într-o emisiune radio ca este consultant al companiei, este mai apropiat de Adrian Gligor, slujbas cu acte în regula al acesteia, decât de mine. Este mai bine sa va discutati afacerile în familie.

În sfârsit, un ultim motiv al refuzului este rolul pe care l-ati jucat în distrugerea în Alba Iulia a celui mai important monument arheologic înca nedezvelit al României. Cine este mai vinovat, un primar ignorant care nu respecta legea sau un arheolog care si-a tradat meseria?

     Faptul ca si în luna mai ma voi afla ca visiting professor la Universitatea din Köln nu mai are în acest context nicio importanta.

 Îi doresc simpozionului Dumneavoastra succesul pe care îl merita.”

 Prof. dr Ioan Piso 

Membru corespondent al Institutului Arheologic German

 Membru al Institutului Arheologic Austriac

foto: Constantin Inel

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea