Cum a încercat Parchetul Alba să motiveze neînceperea urmăririi penale în cazul comisarului şef acuzat de fals şi uz de fals: „Nu a urmărit un scop personal”
Cum a încercat Parchetul Alba să motiveze neînceperea urmăririi penale în cazul comisarului şef acuzat de fals şi uz de fals: „Nu a urmărit un scop personal”
În cursul anului 2021 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a cercetat un comisar şef de poliţie din IPJ Alba, care încearcă să obţină o pedeapă cu amânarea aplicării pedepsei.
CITEȘTE ȘI: Comisar şef de poliţie, din Alba, judecat pentru fals şi uz de fals: Cum a încercat să-i scape pe doi oameni de afaceri acuzați de violare de domiciliu
Comisarul şef este cercetat pentru că a falsificat o declaraţie de persoană vătămată, ceea ce a dus la clasarea unui dosar. Parchetul a renunţat la urmărirea penală pe motiv de lipsă de interes public. Decizia a fost respinsă, însă, de Judecătoria Aiud, instanţa considerând că ancheta desfăşurată este incompletă.
Ulterior dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, unde a fost semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Şi acest acord a fost respins de instanţa de fond, în 23 februarie 2022, dosarul ajungând la Curtea de Apel.
Comisarul şef (S. D. B.) este acuzat că în cursul urmării penale efectuate într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu, a atestat în fals, în cuprinsul unei declaraţii de persoană vătămată din data de 5 noiembrie 2020 că persoana respectivă s-a prezentat în faţa sa şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva a două persoane care erau cercetate, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia. În baza acestui demers, dosarul a fost clasat.
Persoana căreia i-a falsificat semnătura este tot poliţist şi era subaltern al acestuia în perioada cât a activat la Poliţia municipiului Aiud. Acesta a contestat în instanţă decizia de clasare, iar pe 9 martie 2021, Judecătoria Aiud i-a dat dreptate. Bărbatul îi acuză pe doi oameni de afaceri din Aiud de violare de domiciliu. Cercetarea penală în această cauză nu a fost finalizată.
”Nu a urmărit un scop personal”
Procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a decis să renunţe la urmărirea penală pe motiv că poliţistul ”nu a urmărit un scop personal intrinsec prin comiterea faptelor, ci doar unul de ordin strict statistic, pentru reducerea stocului de dosare penale aflate pe rolul unităţii de poliţie”.
”Recunoaşte şi regretă faptele, nu are antecedente penale, se află la final de carieră, nu a avut sancţiuni disciplinare pe parcursul carierei profesionale, exceptând o sancţiune în anul 1996, iar în prezent nu mai exercită funcţia de conducere la nivelul Poliţiei municipiului Aiud şi lucrează la altă unitate de poliţie (I.PJ. Alba) pe o funcţie de execuţie ce nu implică cercetarea penală”, se susţine în decizia procurorului.
De asemenea, s-a mai precizat că înscrisul falsificat nu mai produce efecte juridice ca urmare a desfiinţării de către judecătorul de cameră preliminară a soluţiei de clasare adoptată pe baza acestui înscris. Procurorul a stabilit ca pedeapsă administrativă prestarea unui număr de 50 zile de muncă în folosul comunităţii.
Instanţa de judecată, în schimb, a considerat că ”asemenea fapte precum cea care este reţinută în sarcina suspectului sunt de o gravitate deosebită şi produc un profund sentiment de nesiguranţă în rândul comunităţii, fapt ce trebuie să determine o reacţie fermă din partea organelor judiciare, care trebuie să ia toate măsurile necesare pentru restabilirea încrederii în rândul membrilor societăţii”.
Judecătorul a respins şi justificarea oferită de către suspect privind reducerea stocului de dosare, precum şi faptul că acesta nu mai ocupă o funcţie de conducere la nivelul Poliţiei Municipiului Aiud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii