FOTO| Grevă japoneză a bugetarilor din Prefectura Alba: Ce revendicări au angajații
FOTO| Grevă japoneză a bugetarilor din Prefectura Alba: Ce revendicări au angajații
Astăzi, 10 februarie, o parte a angajaților Instituției Prefectului – Județul Alba au purtat o banderolă albă, în semn de protest, între ora 10:00 și ora 11:00, printre motivele grevei fiind și salariul acestora.
„Subsemnații, evidențiați în tabelul anexat, reprezentând peste 50% din angajații Instituției Prefectului – județul Alba (funcționari publici și personal contractual), în conformitate cu dispozițiile art. 183 alin. 2, art. 185 din Legea nr. 62/2011, privind dialogul social și ale art. 416 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, vă informăm asupra hotărârii de declarare a grevei de avertisment fără încetarea lucrului, prin purtarea unei banderole albe pe brațul stând, în data de 10 februarie 2022 în intervalul orar 10.00 – 11.00, având la bază următoarele revendicări:
• în principal, efectuarea demersurilor necesare pentru trecerea, din punct de vederea salarizării, a personalului angajat în Instituţia Prefectului din categoria funcţiilor teritoriale în categoria funcţiilor din administraţia publică centrală,
• în subsidiar, efectuarea demersurilor necesare pentru a beneficia de o salarizare similară cu a celorlalte servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru şi nu în ultimul rând a altor colegi din unele Instituţii ale prefectului din ţară care au salarizare de nivel superior.
În fapt, atât înainte de intrarea în vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cât mai ales după intrarea în vigoare a acestui act normativ, am întocmit şi transmis alături de alţi colegi din instituţii ale prefectului din ţară, mai multe memorii adresate autorităţilor centrale prin care am solicitat să se ia măsuri în vederea asigurării unei salarizări corespunzătoare atribuţiilor pe care instituţia noastră le exercită potrivit legii.
Prin aceste memorii nu am solicitat altceva decât o salarizare similară cu a
celorlalte servicii publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului care îşi desfaşoara activitatea în judeţul nostru si nu în ultimul rând a altor colegi din unele Instituţii a e prefectului din tară care au salarizare de nivel superior însă demersurile noastre nu s-au concretizat în mod favorabil.
Ce cer sindicaliştii de la Sindicatul Egalitatea?
Salariaţii Instituţiei Prefectului organizează această acţiune de protest împotriva tratamentului salarial aplicat de Guvernul României, un tratament nejustificat, discriminatoriu şi disproporţionat în raport cu salariaţii altor autorităţi şi instituţii publice centrale sau locale.
Consecinţele acestui tratament salarial sunt următoarele:
– Migrarea personalului specializat şi calificat din structura de specialitate către alte instituţii sau autorităţi publice:
– Dificultatea încadrării posturilor vacante cu personal specializat din alte instituţii sau autorităţi publice locale din cauza lipsei motivaţiei salariale şi a volumului mare de muncă;
– încadrarea posturilor vacante cu personal venind din mediu privat, care, de regulă, promovează greu concursurile de recrutare şi necesită o perioadă destul de îndelungată de adaptare la specificul activităţii şi rigorile funcţiei publice;
– Supraîncărcarea personalului existent cu volumul de lucrări preluat de la funcţionarii care şi-au încetat raporturile de serviciu, cu consecinţe negative asupra climatului organizaţional.
Despre funcţionarii publici din prefecturi
Activitatea desfăşurată de funcţionarii publici din instituţiile prefectului este una de ordin constituţional şi reprezintă principalul mijloc juridic prin care Guvernul României îşi îndeplineşte atribuţiile referitoare la conducerea administraţiei publice la nivel local, respectiv prin intermediul aparatului de specialitate al fiecărei instituţii a prefectului, Guvernul, îndrumă, coordonează şi verifică activitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi a serviciilor publice deconcentrate.
Prin intermediul reprezentantului său în teritoriu, Guvernul asigură şi garantează respectarea legii pe plan local de către autorităţile administraţiei publice locale, atribuţii constituţionale care se realizează de către Prefect, cu sprijinul personalului specializat din subordinea acestuia, pe cele două mari paliere:
1. palierul care vizează exercitarea tutelei administrative, concretizată prin efectuarea controlului de legalitate asupra actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale, dar şi asupra persoanelor (aleşilor locali);
2. palierul în care Prefectul acţionează ca reprezentant al Guvernului, pentru conducerea şi coordonarea activităţii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, care sunt organizate şi funcţionează la nivel teritorial.
Atribuţiuni tot mai multe pentru prefect şi angajaţii prefecturii
Conform Codului Administrativ, Prefectul este reprezentant al Guvernului în teritoriu, este conducător al serviciilor publice deconcentrate, este şef al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă CJSU, respectiv preşedinte al Centrului Local pentru Combaterea Bolilor. Deşi gestionarea la nivelul întregului judeţ a contextului pandemic generat de CORONAVIRUSUL SARS-CoV-2 a presupus şi presupune în continuare o activitate intensă a CJSU, care este convocat de mai multe ori pe săptămână, indusive în week-end-uri, la presiunea unui curent nefavorabil al opiniei publice, care a fost invitată să se pronunţe cu privire la activitatea instituţiei prefectului fără a cunoşte bazele legale, a fost eliminat sporul de 30% acordat în contextul riscurilor asociate infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
Mai mult, începând cu anul 2020, atribuţiile instituţiilor prefectului au fost suplimentate considerabil, prin intrarea în vigoare a OUG nr. 84/2020, în baza căreia se derulează Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (acordarea de ajutoare alimentare şi de igienă) şi a OUG nr. 115/2020, care stabileşte măsurile necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, prin măsura de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. Prin aceste acte normative, instituţiile prefectului din toată ţara au preluat majoritatea atribuţiilor de recepţie, monitorizare, raportare şi coordonare ale Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (aferente acestor două scheme de ajutor pentru persoanele defavorizate acte normative), precum şi o parte din atribuţiile autorităţilor publice locale, fără a se asigura insă şi o remuneraţie adecvată pentru implementarea acestor programe finanţate din fonduri europene, aşa cum prevede art. 16 alin 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în contextul în care angajaţii din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, beneficiază de majorarea salariilor de bază în condiţiile stipulate de art 17, alin. 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătiţi din fonduri publice.
Ciudăţenii salariate, de-a dreptul hilare
La data acestui protest, s-a ajuns în situaţia ca, personalul cu atribuţii de control să aibă un salariu mult mai cât cel al personalul a cărui activitate o controlează. în baza actualului cadru normativ din România, nivelul salariilor de bază al funcţionarilor publici din cadrul Instituţiei Prefectului este jumătate din nivelul salariilor pe care le au funcţionarii din administraţia publică locală şi teritorială, aspect care nu are nicio raţiune juridică din perspectiva atribuţiilor şi a principiilor de organizare a administraţiei publice din România.
Avem în vedere şi faptul că, prin modificări legislative din anii precedenţi, funcţiile publice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Direcţiei Judeţene de Statistică, Gărzii Forestiere şi Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au fost deja incluse in grila de salarizare a funcţiilor publice de stat.
Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică reprezintă Instituţiile Prefectului din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti, Buzău, Caras Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, laşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Neamţ, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea”,
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii