Ce pot face pacienții dacă medicul de familie este în izolare: La cine trebuie să apeleze
Ce pot face pacienții dacă medicul de familie este în izolare: La cine trebuie să apeleze
Odată cu creșterea pacienților infectați cu tulpina Omicron a noului coronavirus, este de aşteptat ca și numărul medicilor infectați să crească. Dr. Gindrovel Dumitra explică ce se întâmplă atunci când medicul de familie este în izolare și pacienții au nevoie de el.
În valul Omicron, medicii de familie au căpătat mai multe responsabilităţi legate de depistarea şi monitorizarea infecţiei COVID. Peste 4.000 de cabinete de medicina familiei sunt centre de testare rapidă COVID.
Ministerul Sănătăţii a insistat în repetate rânduri – cel mai recent ieri, 2 februarie – că persoanele cu simptome ce pot indica infecţia COVID să se adreseze întâi medicilor de familie. Intenţia este de a mai scădea din povara pusă pe sistemul de urgenţă şi spitalele.
Există însă tot mai des şi cazuri când chiar medicii de familie se îmbolnăvesc și ajung să fie izolaţi la domiciliu, fiind contacţi direcţi. Ce se întâmplă atunci cu pacienţii lor?
Alt medic de familie ar trebui să preia sarcinile medicului aflat în izolare
„Eu însumi sunt în izolare”, răspunde dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. „Fiecare medic de familie organizează preluarea activităţii de către alt medic de familie. Imediat ce am fost confirmat pozitiv, am semnat o convenţie de asociere, prin mijloace electronice, cu colega mea de la cabinet. În acest moment, de pacienţii mei se ocupă colega mea”.
Procedura pe care o explică medicul este aceeaşi cu ce se întâmpla şi anterior pandemiei, dacă îşi luau o vacanţă sau concediu medical din motive neasociate COVID.
„Totuşi, faptul că sunt în izolare, într-un fel sau altul, îmi permite să ţin legătura cu cei care sunt acasă şi sunt în aceeaşi situaţie ca mine, pentru a putea să uşurez un pic activitatea colegei mele de la cabinet. Ea oricum se ocupă şi de testare, de vaccinare şi de tot ce înseamnă activitatea curentă”, a adăugat dr. Dumitra.
Casa poate numi un înlocuitor
Întrebat ce se întâmplă acolo unde medicul de familie nu are un coleg cu care semna convenţia – de exemplu, din lipsă de medici în localitate, vicepreşedintele SNMF a explicat: „În această situaţie, casa de asigurări poate să numească un înlocuitor şi, dacă se întâmplă acest lucru, atunci pacienţii se pot adresa acelui medic”.
Ce alte posibilităţi are un pacient atunci când medicul său de familie, aflat în izolare, nu îi indică înlocuitorul său?
„Pacientul poate apela şi la direcţia de sănătate publică din judeţ, care este, de asemenea, responsabilă de monitorizarea cazurilor COVID, inclusiv pentru persoane care nu sunt pe lista unui medic de familie. (…) Dar eu cred că trebuie discutat un pic mai mult cu medicul de familie, poate şi în altă zi. Poate un coleg se află într-o situaţie care nu-i permite să dea foarte multe detalii la un anumit moment. Poate făcea febră, poate era într-o stare generală alterată, dar există soluţii”, insistă dr. Dumitra.
Cei care solicită sprijinul medicului de familie pentru o testare COVID trebuie să ştie că pot face această testare şi la alt medic decât cel pe lista căruia sunt înscrişi ca pacienţi. Lista cu cabinetele de medicina familiei care fac testări rapide este aceasta: https://www.ms.ro/situatie-cabinete-medici-de-familie-testare-rapida/
„Pentru probleme care nu ţin de COVID, pacientul se poate adresa şi casei judeţene de asigurări, care poate să precizeze cine înlocuieşte medicul de familie respectiv şi să dea contactul noului medic”.
Sursa: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii