„Reducerea temperaturii solare care ajunge pe Pământ”, idee controversată printre oamenii de știință: „Ar putea duce la uscarea Pădurii Amazoniene”
„Reducerea temperaturii solare care ajunge pe Pământ”, idee controversată printre oamenii de știință: „Ar putea duce la uscarea Pădurii Amazoniene”
Peste 60 de cercetători și experți în politici publice susțin că proiecte de inginerie planetară destinate să răcească suprafaţa solară şi să reducă impactul încălzirii globale au un potenţial periculos şi ar trebui blocate de guvernele din orice ţară, arată DCNEWS.ro.
Soluţia cea mai la îndemână luată în calcul pare a fi injectarea în stratosferă a miliarde de particule de sulfat, lucru care ar duce la modificarea radiaţiilor solare, sau SRM. Consecinţele, însă, ar putea depăşi orice beneficiu, afirmă sursa citată.
„Geo-ingineria solară nu poate fi guvernată la nivel global într-o manieră sinceră, eficientă. Astfel, cerem imediat oprirea oricărei acţiuni politice în acest sens. Facem apel la ONU, dar şi la alţi actori din domeniu pentru a preveni normalizarea geo-ingineriei solare ca politică publică în ceea ce priveşte clima”, transmit cei 60.
O creştere de 1,1 grade Celsius faţă de jumătatea secolului XIX a crescut dea intensitatea, frecvenţa şi durata valurilor de căldură extremă, secetelor şi furtunilor. Iar specialiştii spun că peste un deceniu, creşterea temperaturii va fi şi mai mare. Ratarea ţintelor de reducere a emisiilor de gaze de seră i-a făcut, însă, pe mulţi să creadă că blocarea unei părţi a radiaţiilor solare ne poate ajuta să câştigăm timp pentru o soluţie durabilă. De altfel, şi natura face uneori acelaşi lucru. Spre exemplu, erupţia Muntelui Pinatubo din 1991 a scăzut temperatura globală pentru mai bine de un an.
De ce nu ar trebui luate aceste măsuri
Diminuarea artificială a forţei radioactive a Soarelui ar putea duce, însă, la întreruperea ploilor musonice din Asia de Sud şi din vestul Africii, recoltele care depind de ploi ar putea fi distruse, iar sute de milioane de oameni ar putea ajunge în pragul foametei.
„Injectarea sulfatului în stratosferă ar putea duce şi la uscarea Pădurii Amazoniene”, arată Panelul Interguvernamental pe Schimbări Climatice (IPCC) într-un studiu recent.
Cercetătorii se tem, de asemenea, şi din cauza faptului că o întrerupere bruscă a alimentării stratosferei cu aceste particule care ar bloca Soarele, atunci temperaturile la suprafaţă ar putea creşte rapid. Şi, în plus, tehnologia nu ar ajuta cu nimic la reţinerea CO2-ului în atmosferă, motiv pentru care biochimia oceanelor este deja în schimbare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii