Comunicat de Presă | PNL și USR oferă românilor cea mai slabă guvernare: Datoria externă și prețurile pe toate planurile au explodat!
PNL și USR oferă românilor cea mai slabă guvernare din perioada postdecembristă, care ne va afecta pentru mulți ani, având în vedere creșterea necontrolată a datoriei publice, dar și a prețurilor, pe toate planurile, de la gaz și curent, la bunuri de consum, alimente și materiale de construcții.
Florin Cîțu nu conștientizează acest lucru, deoarece domnia sa nu cunoaște prețul franzelei și al uleiului. Întreb retoric: în calitate de premier al României, chiar dacă nu consumi un produs pe care îl au pe masă aproape toți românii, nu este normal să îi cunoști prețul?!
Deși Institutul Național de Statistică raportează în al doilea trimestru din 2021 o creștere economică de 13%, față de căderea de anul trecut, în realitate economia a crescut cu doar 1,9 puncte procentuale față de nivelul la care era înainte de venirea pandemiei. Pentru acest rezultat modest, Guvernele Orban și Cîțu s-au împrumutat cu 1.000 de euro pe secundă. Pentru a obține un plus de 4 miliarde euro la PIB-ul național, guvernarea de dreapta s-a împrumutat cu 58 de miliarde euro. Este o creștere prin îndatorare.
Detalierea calcului:
1) În trimestrul II de anul trecut, economia a scăzut cu 10 puncte procentuale față de nivelul la care era în trimestrul II din 2019, înainte de pandemie.
2) Pentru revenirea la nivelul anterior, era necesară o creștere de 11,1% (respectiv recuperarea celor 10 pp, care reprezintă 11,1% din cele 90 pp la care ajunsese economia).
3) Cum INS a raportat în trimestrul II o creștere de 13%, aceasta înseamnă că, față de nivelul existent înainte de pandemie, economia a crescut în mod real cu doar 13-11,1 = 1,9 puncte procentuale.
Este o creștere modestă care însă a costat enorm România. Datoria publică a crescut, ca pondere în PIB, de la 35% în septembrie 2019, la aproape 50% în prezent. Acest lucru diminuează semnificativ capacitatea de răspuns a României în cazul unor dificultăți economice.
Conform datelor prezentate de INS, România s-a aflat într-o recesiune profundă în timpul guvernelor Orban și Cîțu, înregistrând o scădere economică în patru trimestre consecutive, respectiv în trimestrele II, III și IV din 2020 și în trimestrul I din 2021.
Această creștere modestă a economiei în raport cu nivelul anterior pandemiei nu se resimte în niciun fel în buzunarele cetățenilor. Dimpotrivă pentru 99% dintre cetățeni, nivelul de trai s-a deteriorat semnificativ pe fondul inflației galopante.
Din păcate această erodare accelerată a nivelului de trai din România va continua și în lunile următoare în contextul creșterii explozive a prețurilor pentru gaze naturale și energie electrică. Întreb, din nou, retoric: Simțiți că o duceți mai bine? Oferă partidele de dreapta ceea ce au promis? Unde este dezvoltarea României?
Radu Cristian,
Purtător de cuvânt al PSD Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii