Eticheta „lapte de fân”: Ce înseamnă noua certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România
Eticheta „lapte de fân”: Ce înseamnă noua certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România
Ministerul Agriculturii dorește să introducă și în România eticheta “lapte de fân”, o certificare de calitate care funcționează deja în patru state europene. Specialiștii spun că laptele obținut de la animale hrănite doar cu iarbă și fân este mai sănătos și mai gustos decât cel convențional.
Ministerul Agriculturii își propune ca laptele provenit de la animalele hrănite în acest mod tradițional să fie certificat ca “lapte de fân”, iar toate produsele rezultate să poarte o etichetă specială.
Specialiștii în nutriție spun că laptele de fân are un conținut aproape dublu de acizi grași omega III în comparație cu laptele standard. În compoziția sa se regăsesc cantități semnificative de “terpene” – compuși organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este și el mai pregnant și mai plăcut.
În ceea ce privește laptele convențional, cercetătorii austrieci au descoperit că nutrețurile însilozate, fermentate, sunt cele care modifica semnificativ aroma. Ca urmare, și produsele lactate rezultate sunt mai fade.
Oficialii guvernamentali spun că aproximativ 300.000 de fermieri din țara noastră ar putea obține eticheta “lapte de fân”, în condițiile în care o treime din suprafața agricolă a României este reprezentată de pășuni și fânețe. Ministerul Agriculturii propune ca TVA-ul aplicat produselor din acest lapte de calitate superioară să fie de numai 5%. În plus, oamenii vor putea accesa fonduri pentru promovare.
George Cățean, secretar de sta în Ministerul Agriculturii: “Avem măsuri care aduc finanțare pentru costurile care sunt generate de certificare. Avem până la 150.000 de euro buget de promovare a acestui sistem de calitate. Avem până la 250.000 de euro buget pentru crearea lanțurilor scurte alimentare în jurul schemelor de calitate, inclusiv a laptelui de fân”.
În Austria, Germania, Italia și Slovenia există deja la raft produse cu eticheta “lapte de fân”. Costă cu 50% mai mult, pentru că sunt de calitate, spun producătorii.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii