Eticheta „lapte de fân”: Ce înseamnă noua certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România
Eticheta „lapte de fân”: Ce înseamnă noua certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România
Ministerul Agriculturii dorește să introducă și în România eticheta “lapte de fân”, o certificare de calitate care funcționează deja în patru state europene. Specialiștii spun că laptele obținut de la animale hrănite doar cu iarbă și fân este mai sănătos și mai gustos decât cel convențional.
Ministerul Agriculturii își propune ca laptele provenit de la animalele hrănite în acest mod tradițional să fie certificat ca “lapte de fân”, iar toate produsele rezultate să poarte o etichetă specială.
Specialiștii în nutriție spun că laptele de fân are un conținut aproape dublu de acizi grași omega III în comparație cu laptele standard. În compoziția sa se regăsesc cantități semnificative de “terpene” – compuși organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este și el mai pregnant și mai plăcut.
În ceea ce privește laptele convențional, cercetătorii austrieci au descoperit că nutrețurile însilozate, fermentate, sunt cele care modifica semnificativ aroma. Ca urmare, și produsele lactate rezultate sunt mai fade.
Oficialii guvernamentali spun că aproximativ 300.000 de fermieri din țara noastră ar putea obține eticheta “lapte de fân”, în condițiile în care o treime din suprafața agricolă a României este reprezentată de pășuni și fânețe. Ministerul Agriculturii propune ca TVA-ul aplicat produselor din acest lapte de calitate superioară să fie de numai 5%. În plus, oamenii vor putea accesa fonduri pentru promovare.
George Cățean, secretar de sta în Ministerul Agriculturii: “Avem măsuri care aduc finanțare pentru costurile care sunt generate de certificare. Avem până la 150.000 de euro buget de promovare a acestui sistem de calitate. Avem până la 250.000 de euro buget pentru crearea lanțurilor scurte alimentare în jurul schemelor de calitate, inclusiv a laptelui de fân”.
În Austria, Germania, Italia și Slovenia există deja la raft produse cu eticheta “lapte de fân”. Costă cu 50% mai mult, pentru că sunt de calitate, spun producătorii.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ce facem cu ouăle vopsite rămase după Paște: Cât timp sunt sigure pentru consum Ouăle fierte și vopsite de Paște pot fi păstrate fără coajă până la 4 zile, iar cele decojite sau umplute – până la 48 de ore în frigider. Le puteți folosi în salate, gustări sau puteți face o tartă italiană de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Curier Județeanacum 3 ore
Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului