VIDEO| Balmoș moțesc, pregătit ca în vremurile de demult, înt-un colț de RAI din Apuseni, așa cum ”fetele de azi care toată ziua chipăie telefonul, nu mai știu face”
Balmoș moțesc, pregătit ca în vremurile de demult, înt-un colț de RAI din Apuseni, așa cum ”fetele de azi care toată ziua chipăie telefonul, nu mai știu face”
Ana Lazea, la cei peste 70 de ani ai săi, se mișcă mai bine decât una de 30, dar nici nu ”se dă” pe una mai tânără. În fiecare vară, urcă cu cele șase vaci și cei doi cai din gospodărie din Gârda până sus, în Poiana Călineasa. Acolo, la aproape 1400 de metri altitudine, gârdenii au taberele de vară din moși strămoși și, mai nou, propria lor bisericuță.
Stau acolo din luna mai până prin 20 septembrie, în fiecare an. Sus, în Poiana Călineasa, se mănâncă des dintr-ale locului: mămăligă, balmoș, plăcinte cu brânză sau cu afine, mai nou.
Balmoș moțesc în Poiana Călineasa:
”Se pune smântână, amestecată și cu făină de mălai, și cu făină de grâu. Le pun la fiert, amestecând, până iasă untul deasupra. Se pune neapărat și făină de grâu. Dacă pui numai făină de mălai, iese așa ca o mămăligă, și nu e prea bun. Am învățat de la mama mea cum se face balmoșul, iar ea a învățat de la mama și bunica ei. Domnișoarele din ziua de azi nu mai știu face balmoș. Știu numai să chipăie telefoanele! Nu știu să facă o mămăligă, un balmoș, și nici nu le mai mănâncă. Fata mea mai face balmoș, dar tradiția s-a oprit la nepoata mea, care nu face așa ceva”, povestește Ana Lazea.
Poiana Călineasa:
Primitoare și deschisă, Ana Lazea îi invită pe toți românii să urce în Apuseni, să admire măreția locurilor și să guste din bucatele tradiționale locale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii