FOTO| Veteranul de război Rusu Aurel, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani: Cum a supraviețuit unei ambuscade de tancuri și anilor de prizonierat
Veteranul de război Rusu Aurel din satul Tăuni, judeţul Alba a fost sărbătorit la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, de către reprezentanții Armatei Române pe care a slujit-o cu credință în timpul celui de-al doilea război mondial.
Veteranul de război, Rusu Aurel, s-a născut la data de 20 iunie 192, în satul Tăuni, judeţul Alba, într-o familie cu şapte fraţi. La 20 februarie 1942 a fost încorporat la Regimentul 5 Grăniceri de la Brăila, împreună cu alţi cinci consăteni. Instrucţie au făcut pe un câmp din apropiere, întâi învăţând să tragă cu puşca ZB, apoi cu pistolul mitralieră Oriţa. În primăvara anului 1944 a fost trimis la Şcoala de Telemetrie de la Făgăraş, calificându-se ca observator telemetrist.
În aprilie 1944, s-a întors la garnizoana din Brăila, iar la scurt timp sunt „vărsaţi” la Regimentul 38 din cadrul Diviziei 10 Infanterie. Imediat au fost urcaţi în tren şi duşi în Sudul Basarabiei, în faţa insulei Carolina. Din prima noapte au primit botezul focului, artileria rusească bombardându-i toată noaptea, cu greu reușind să construiască adăposturi în pământ şi să sape tranşee. Tânărul soldat de atunci dădea coordonatele colegilor de la tunuri pentru a lungi sau scurta tragerea.
La 19 august 1944 au primit ordin de retragere, nu înainte de a bombarda zdravăn poziţia inamică. Pe drumul către ţară, coloana de căruţe a românilor a fost prinsă în ambuscada de tancuri sovietice. Rusu Aurel a mai apucat să audă doar: „ uite tancul!”, reușind rapid să se arunce în şanţ și să-și salveze viaţa. Atunci, tancurile ruseșți au făcut măcel în rândul soldaţilor români. La scurt timp a fost luat prizonier şi a asistat la execuţia unor militari germani de către sovietici.
Au urmat ani grei ai prizonieratului. Din sudul Basarabiei, până la Odessa, au fost duşi pe jos, iar tânărul soldat a fost nevoit să meargă desculț, neavând bocanci.Sunt năpădiţi de păduchi, iar bolile şi foametea au făcut ravagii în rândul prizonierilor. Au fost, apoi, urcaţi în „bou-vagon” şi duşi la Novogorsk în Rusia, la 80 km distanţă de oraşul Helsinki. Din păcate, aici, condiţiile de trai, mâncare şi cazare nu erau bune.
Primii prizonieri eliberaţi au fost italienii, urmaţi apoi de „internaţionali”, danezi, olandezi, spanioli şi cehi. Aurel Rusu a fost eliberat din prizonierat în 13 mai 1948. În același an, s-a căsătorit cu Ana, alături de care a trăit 68 de ani și au avut trei copii.
Veteranul de război, Aurel Rusu, din Tăuni, a primit, astăzi, vizita Armatei Române. I-au adresat urări de sănătate și mult bine, diplomă, daruri și un tort, doi elevi mitari din cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, însoți de domnul maior Cosmin Stan, iar din partea Centrului Militar Județean Alba, domnul plutonier-adjutant principal Lucian Podar, care a completat în livretul militar gradul de căpitan acordat recent de Ministerul Apărării Naționale, ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din grup au mai făcut parte și domnul profesor Dan Ramf, de la Muzeul Național al Aviației Române – Secția Hermann Oberth Mediaș și domnul Dan Aldea, primarul comunei Valea Lungă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii