Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Veteranul de război Rusu Aurel, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani: Cum a supraviețuit unei ambuscade de tancuri și anilor de prizonierat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Veteranul de război Rusu Aurel din satul Tăuni, judeţul Alba a fost sărbătorit la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, de către reprezentanții Armatei Române pe care a slujit-o cu credință în timpul celui de-al doilea război mondial.

Veteranul de război, Rusu Aurel, s-a născut la data de 20 iunie 192, în satul Tăuni, judeţul Alba, într-o familie cu şapte fraţi. La 20 februarie 1942 a fost încorporat la Regimentul 5 Grăniceri de la Brăila, împreună cu alţi cinci consăteni. Instrucţie au făcut pe un câmp din apropiere, întâi învăţând să tragă cu puşca ZB, apoi cu pistolul mitralieră Oriţa. În primăvara anului 1944 a fost trimis la Şcoala de Telemetrie de la Făgăraş, calificându-se ca observator telemetrist.

În aprilie 1944, s-a întors la garnizoana din Brăila, iar la scurt timp sunt „vărsaţi” la Regimentul 38 din cadrul Diviziei 10 Infanterie. Imediat au fost urcaţi în tren şi duşi în Sudul Basarabiei, în faţa insulei Carolina. Din prima noapte au primit botezul focului, artileria rusească bombardându-i toată noaptea, cu greu reușind să construiască adăposturi în pământ şi să sape tranşee. Tânărul soldat de atunci dădea coordonatele colegilor de la tunuri pentru a lungi sau scurta tragerea.

La 19 august 1944 au primit ordin de retragere, nu înainte de a bombarda zdravăn poziţia inamică. Pe drumul către ţară, coloana de căruţe a românilor a fost prinsă în ambuscada de tancuri sovietice. Rusu Aurel a mai apucat să audă doar: „ uite tancul!”, reușind rapid să se arunce în şanţ și să-și salveze viaţa. Atunci, tancurile ruseșți au făcut măcel în rândul soldaţilor români. La scurt timp a fost luat prizonier şi a asistat la execuţia unor militari germani de către sovietici.

Au urmat ani grei ai prizonieratului. Din sudul Basarabiei, până la Odessa, au fost duşi pe jos, iar tânărul soldat a fost nevoit să meargă desculț, neavând bocanci.Sunt năpădiţi de păduchi, iar bolile şi foametea au făcut ravagii în rândul prizonierilor. Au fost, apoi, urcaţi în „bou-vagon” şi duşi la Novogorsk în Rusia, la 80 km distanţă de oraşul Helsinki. Din păcate, aici, condiţiile de trai, mâncare şi cazare nu erau bune.

Primii prizonieri eliberaţi au fost italienii, urmaţi apoi de „internaţionali”, danezi, olandezi, spanioli şi cehi. Aurel Rusu a fost eliberat din prizonierat în 13 mai 1948. În același an, s-a căsătorit cu Ana, alături de care a trăit 68 de ani și au avut trei copii.

Veteranul de război, Aurel Rusu, din Tăuni, a primit, astăzi, vizita Armatei Române. I-au adresat urări de sănătate și mult bine, diplomă, daruri și un tort, doi elevi mitari din cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, însoți de domnul maior Cosmin Stan, iar din partea Centrului Militar Județean Alba, domnul plutonier-adjutant principal Lucian Podar, care a completat în livretul militar gradul de căpitan acordat recent de Ministerul Apărării Naționale, ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din grup au mai făcut parte și domnul profesor Dan Ramf, de la Muzeul Național al Aviației Române – Secția Hermann Oberth Mediaș și domnul Dan Aldea, primarul comunei Valea Lungă.

„La aniversarea venerabilei vârste de 100 de ani, îi spunem dragului nostru veteran de război, Aurel Rusu, la mulți ani sănătoși și frumoși!”, au transmis reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea