Valentine’s Day, o sărbătoare a iubirii
Ziua de 14 februarie este sărbătorită în fiecare an ca fiind ziua îndrăgostiţilor din toată lumea. Valentine’s Day îşi are originea în numele unui preot creştin roman, care a fost martirizat în timpul împăratului Claudius al Romei. Acesta a interzis căsătoriile în speranţa că astfel mai mulţi bărbaţi vor fi dispuşi să-i întregească armata. Cu toate acestea, Valentin a continuat să oficieze căsătorii, dar în secret. Asta până în momentul în care a fost prins de către soldaţii împăratului şi aruncat în închisoare pentru a fi mai apoi omorât. În timpul petrecut în închisoare, tinerii aruncau în celula lui bileţele şi flori, mulţumindu-i pentru ceremoniile înfăptuite cu riscul de a-şi pierde viaţa. Legenda spune că Sf. Valentin a trimis chiar prima scrisoare de ziua îndrăgostiţilor. El a lăsat un bilet de adio fiicei temnicerului, care devenise prietena sa, şi a semnat „From your Valentine”. 14 februarie este data morţii sale şi a devenit astfel ziua în care îndrăgostiţii îşi mărturisesc şi îşi sărbătoresc iubirea.
Treptat, 14 februarie a devenit ziua în care se trimit mesaje de dragoste, iar Sf. Valentin este considerat apărătorul iubirii şi al îndrăgostiţilor. Această zi este marcată în fiecare an prin trimiterea scrisorilor de dragoste sau a cadourilor simbolice, fie ele bomboane, flori sau orice altceva care să simbolizeze iubirea. În unele locuri se organizează chiar baluri pentru sărbătorirea acestei zile. Sărbătoarea a creat de-a lungul timpului mai multe tradiţii. Cu sute de ani în urmă, în Anglia, copiii se costumau astfel încât să arate a adulţi şi mergeau din uşă în uşă cântând. În Scotia, pe lingurile din lemn se făceau sculpturi în formă de chei şi inimi care apoi erau oferite cadou. Simbolul acestora ar fi „tu eşti cheia spre inima mea”. Mijlocul lunii februarie a fost mereu asociat cu sărbătorirea dragostei sau a fertilităţii. În Grecia Antică, în această perioadă se serba căsătoria zeilor greci, Zeus şi Hera (zeiţa protectoare a femeilor, căsătoriei şi naşterilor). În Roma Antică se sărbătorea Lupercalia, un omagiu adus zeilor romani ai fertilităţii, Lupercus şi Faunus.
Obiceiul de a dărui flori în această zi provine probabil de pe la 1700, când Charles al II-lea al Suediei a adus în Europa conceptul de „limbaj” al florilor. Astfel, trandafirul, simbol al dragostei, este probabil singura însemnătate universal cunoscută. Alte flori preferate de femei pentru Valentine’s Day sunt lalelele, liliacul, margaretele şi garoafele.
Printre cele mai oferite cadouri în această zi se numără bomboanele de ciocolată care au o mare popularitate. Companiile producătoare de ciocolată creează forme şi ambalaje potrivite cu tema acestei zile. Dar Valentine’s Day în secolul al XXI-lea nu mai înseamnă doar mici cadouri simbolice oferite partenerului. Această zi este sărbătorită prin excursii cu destinaţii romantice, iar cele mai iubite destinaţii rămân cu siguranţă Paris, Veneţia sau Viena.
În timp ce mulţi îndrăgostiţi, în special tineri, se bucură de această zi, există şi voci care sunt împotriva acestei sărbători. Dragostea trebuie sărbătorită în fiecare zi, şi de aceea, ei nu văd rostul unei astfel de sărbători. Valentine’s Day este în opinia lor doar o ocazie în plus pentru comercianţi de a-şi mări veniturile pe seama naivilor îndrăgostiţi. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!”
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!” Drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din județul Alba, este înzăpezit și plin de gheață. Un pericol pentru participanții la traficul rutier, se arată într-un avertisment public lansat pe „Comuna Ponor, județul Alba”. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii