FOTO/ VIDEO: Întâlnirea anuală a buciumanilor și a iubitorilor acestei localități, cu ocazia Serbării Narciselor de la Negrileasa
Cu o zi înainte de tradiționala Serbare a Narciselor de la Negrileasa, Asociația „Baia Domnilor” și Primăria comunei Bucium au organizat întâlnirea anuală cu buciumanii și iubitorii acestei localități, care s-a desfășurat ca de obicei în Piața Centrală din Bucium Poieni.
În acest an, evenimentul a debutat de dimineață într-un mod inedit prin reconstituirea drumului pe care mergea spre casă minerul Todor Ciuca din Bucium, cel care, atunci când găsea aur, petrecea la restaurantul Detunata din Abrud și mergea acasă cu șareta însoțit de muzicanți, iar pe drum oprea la fiecare „crâșmă”.
https://youtu.be/peWimZNbcBA
După sosirea, în târgul din Bucium Poieni, a celor care au reconstituit drumul, întâlnirea buciumanilor a debutat cu intonarea Imnului Minerilor și a continuat cu programul stabilit de organizatori, acesta fiind coordonat de către președintele Asociației „Baia Domnilor”, inginer Nicolae Țandrău. Astfel, în cadrul întâlnirii a fost lansată cartea „Odiseea buciumanilor – Un veac de zbucium și de speranțe”, scrisă de prof. dr. ing. Ioan Lucian Bolunduț, ocazie cu care au vorbit și și-au exprimat ideile numeroși invitați sosiți din toate părțile țării, iar în partea a doua a evenimentului participanții au fost încântați de spectacolul folcloric prezentat afară, în târg, de către ansamblurile din Abrud „Fii de moți”, „Tradiții”, „Țarina Cupru Min” și Ansamblul „Am fost și-om si” din Ieud, Maramureș.
Totodată, cu această ocazie participanții au putut achiziționa cărțile publicate de Asociația „Baia Domnilor”, scrise de Ioan Lucian Bolunduț și Ioan Bembea, de a degusta bucatele și băuturile buciumănești, de a vizita Muzeul Buciumanilor și expoziția de flori de mină, de a se plimba cu șareta trasă de cai sau să ia parte la alte activități pregătite de organizatori sâmbătă după-amiază în Târgul din Bucium Poieni.
Întâlnirea anuală a buciumanilor va continua duminică, pe platoul de la Negrileasa, acolo sunt așteptați să urce alături de localnici numeroși participanți la Serbarea Narciselor, acest eveniment desfășurându-se în apropierea poienii, declarată arie protejată, în care cresc aceste flori, situată la o altitudine de aproximativ 1.100 m, într-o zonă deosebit de pitorească aparținătoare comunei Bucium. În cadrul serbării câmpeneşti de la Negrileasa se desfăşoară şi etapa I a concursului „Cultură pentru Cultură”, o marcă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” și a Consiliului Județean Alba, acest proiect cultural având ca scop cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial din județul nostru.
Ovidiu CULDA
FOTO/ VIDEO: facebook
[nggallery id=7121]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ,,Sus la `naltul Cerului” – concert de colinde la Ocna Mureș: Șase coruri au participat la cea de-a treia ediție a evenimentului organizat de Asociația Corală Doruleț
,,Sus la `naltul Cerului” – concert de colinde la Ocna Mureș: Șase coruri au participat la cea de-a treia ediție a evenimentului organizat de Asociația Corală Doruleț La a treia ediție a concertului de colinde organizat de Asociația Corală Doruleț din Ocna Mureș au participat șase coruri: Corul Doruleț, Corul Astra din Câmpia Turzii, Corul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o oră
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui