Patrimoniul şi resursele financiare ale societăţii „Apa CTTA” Alba sunt gestionate conform legii!
Urmare a articolului Florin Roman: ” Putem să ne luăm banii înapoi de la societatea de apă, altă puşculiţă de campanie a trioului Hava – Dumitrel – PDL”, publicat în paginile ziarului Unirea din data de 2 februarie 2012, din respect şi pentru buna şi corecta informare a cititorilor ziarului şi îndeosebi a utilizatorilor serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare de pe raza administrativ teritorială a judeţului Alba, deserviţi de către operatorul regional SC APA C.T.T.A. SA, suntem nevoiţi să revenim şi să facem următoarele precizări:
Este regretabil faptul că domnul aşa numit Florin Roman, care probabil în viitor va dori să acceadă la un fotoliu de ales sau numit în administraţie fie ea locală sau centrală, din motive lesne de înţeles dealtfel, încearcă să-şi facă campanie electorală, împroşcând cu noroi şi neadevăruri o societate de interes public şi care asigură un serviciu public dealtfel vital pentru concetăţenii judeţului. Din păcate dl. Roman, din postura de persoană oarecum publică, nu face dovada bunei credinţe în demersul de a informa concetăţenii săi cu privire la un serviciu public cum este cel de apă şi de canalizare, prin demersul său instigând de fapt la „război”, pentru că altfel nu putem să ne explicăm la ce fel de „victorie” face trimitere în articolul publicat. Menţionăm faptul că SC APA C.T.T.A. SA Alba a considerat relaţia cu utilizatorii drept una contractuală bazată pe dispoziţiile legale în materie şi nicidecum una de conflict sau părţi beligerante.
Întrucât dl. Roman a avut mai multe tentative de a isca conflicte acolo unde acestea nu-şi au locul, spre informarea acestuia şi a cititorilor ziarului Unirea menţionăm că privitor la apa meteo şi la facturarea acesteia, aspect pe care autorul articolului nu îl înţelege sau se face că nu îl înţelege, acest serviciu constă în preluarea apelor meteorice şi pluviale şi este contractat şi facturat doar utilizatorilor care deţin racorduri la sistemul public de canalizare şi deversează în acesta pe lângă apele uzate menajere şi pe cele meteorice provenite de pe proprietăţile pe care le deţin. Suprafeţele în baza cărora se calculează apele meteorice deversate în reţeaua de canalizare, sunt cele stipulate în contractele privind furnizarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, „declarate” de către fiecare utilizator şi nu impuse în vreun fel sau altul de către operator. Coeficienţii de scurgere folosiţi de asemenea la stabilirea cantităţii de apă meteo, sunt cei prevăzuţi în legislaţia în vigoare şi mai exact în SR 1846-1:2006.
Aşa zisa „victorie”, la care, în mod deliberat şi cu substrat electoral, face trimitere autorul articolului, constituie o dezinformare deliberată a cititorilor, iar dacă dl. Roman ar fi avut cu adevărat curiozitatea să cunoască în mod real motivele nefacturării apei meteo în ultima factură emisă de către operator utilizatorilor şi ar fi dorit să informeze în mod corect cetăţenii, am fi putut să-i punem la dispoziţie documentele emise de I.N.M.H. centrul zonal Sibiu prin care ni se comunica faptul că pentru ultima lună de facturare cantitatea de precipitaţii căzute a fost infimă, aproape inexistentă, drept pentru care operatorul nu avea ce să factureze. În momentul în care se vor înregistra precipitaţii şi ne vor fi comunicate cantităţile efective, evident că vom factura respectiva cantitate de apă conform algoritmului de calcul prevăzut de lege. Aşadar, nefacturarea apei meteo preluate de operator în sistemul de canalizare în ultima lună nu se datorează niciunei „victorii” a domnului Roman ci lipsei de precipitaţii. Domnul Florin Roman se poate lăuda cu o victorie în domeniul dezinformării.
Suntem obligaţi de asemenea să informăm utilizatorii noştri asupra faptului că sistemul de canalizare administrat de către operator este în cea mai mare parte unul unitar şi nu divizor, adică, nu există reţele publice separate, una pentru preluarea apelor uzate menajere şi una pentru cele meteorice, acest fapt determinând costuri suplimentare pentru operator în ceea ce priveşte epurarea acestor ape, costuri care determină la rândul lor facturarea serviciului de preluare a apei meteo, aceasta încărcând staţia de epurare a operatorului. Există localităţi în judeţ şi în aria de administrare a operatorului, unde sistemul public de canalizare este unul divizor, în atare situaţie colectarea apelor pluviale fiind în portofoliul autorităţilor locale respective, operatorul gestionând doar reţelele de canalizare pentru apele uzate menajere.
În ceea ce priveşte bugetul operatorului şi prognoza de creştere a acestuia, aceasta se datorează în cea mai mare parte lucrărilor pe care operatorul le execută în judeţul Alba pentru înlocuirea, extinderea şi modernizarea infrastructurii aferente serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi nu veniturilor obţinute din facturarea apei meteo cum neadevărat susţine autorul. Veniturile obţinute de către operator din preluarea apelor pluviale sunt infime în comparaţie cu cele obţinute din celelalte activităţi şi abia dacă acoperă cheltuiala cu epurarea acestora. Faptul că preţul la canal a crescut în ultimii ani se datorează programelor majore de investiţii pe care operatorul le derulează din surse externe nerambursabile, accesarea acestor fonduri fiind condiţionată de coparticiparea operatorului provenită evident din credite. Destinaţia exclusivă a acestor sume o constituie însă dezvoltarea şi modernizarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în beneficiul cetăţenilor şi celorlalte categorii de utilizatori precum şi pentru protejarea mediului înconjurător. Din activitatea prestată, SC APA C.T.T.A. SA a avut în ultimii ani profit, care profit la rândul său a fost totalmente reinvestit în dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare iar aceste investiţii vor continua şi în anii următori, conform contractului de delegare de gestiune.
În acest sens facem cunoscut cititorilor faptul că deşi suntem întreprindere publică, nu am beneficiat şi nu beneficiem de niciun fel de alocaţii bugetare de stat sau locale, societatea autofinanţându-se şi aducând profit şi plus valoare la bugetele şi patrimoniul unităţilor administrativ – teritoriale care au calitatea de acţionar. De altfel, în componenţa consiliului de administraţie al societăţii se regăsesc colegi politici ai d-lui Roman, care au constatat şi apreciat ca atare managementul aplicat la nivelul societăţii, aşa încât înainte de a profera doar mizerii în paginile unui ziar, autorul ar fi putut să se informeze măcar de la aceştia, dacă nu de la operator, cu privire la funcţionarea şi managementul societăţii. Autorul ar fi putut ca orice alt cetăţean să ne solicite informaţii cu privire la aspectele criticate în mod mincinos şi dacă ar fi avut cu adevărat intenţia de a cunoaşte realitatea ar fi primit orice informaţie dintre cele pe care le deţinem.
Susţinerile din titlul şi cuprinsul articolului, conform cărora societatea ar fi puşculiţa de campanie a PDL şi a unor reprezentanţi ai acestui partid, sunt în mod vădit neadevărate şi chiar tendenţioase şi invităm pe această cale autorul articolului să probeze afirmaţiile făcute nu doar în ce priveşte finanţarea campaniei partidului şi persoanelor menţionate ci şi a oricărui alt partid sau persoane implicate în activitatea politică. Patrimoniul şi resursele financiare ale societăţii sunt gestionate conform dispoziţiilor şi limitelor stabilite de legislaţia în vigoare pentru societăţile de natura şi statutul juridic cum este cel al SC APA C.T.T.A. SA şi al sferei de activităţi în care aceasta activează, simpla afirmaţie că orice persoană, partid sau altă entitate ar putea beneficia sau accede la aceste resurse constituind o calomnie atât pentru societate în sine cât şi pentru cei responsabili de administrarea acesteia.
În încheiere menţionăm faptul că suntem la dispoziţia oricărui cetăţean şi utilizator al serviciilor noastre cu informaţii pe care va considera de cuviinţă să le solicite, privitor la serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, cu precizarea că este pentru ultima dată când societatea noastră intervine public prin presă pe subiectul serviciului de preluare al apelor meteorice. Articolul însă şi autorul ne-au obligat la cuvenitele precizări cu atât mai mult cu cât este inadmisibil ca o societate de interes public să fie amestecată fără temei în dispute şi teme politicianiste şi de către oameni care în mod normal prin poziţiile adoptate ar trebui să contribuie la medierea între cetăţeni şi cei care le asigură servicii vitale şi nu la instigarea unora împotriva celorlalţi.
SC APA C.T.T.A. SA Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii