FOTO: Capsula timpului ”Romania 2118” – o sculptură din bronz reprezentând o carte și o semisferă care se va putea deschide peste 100 de ani, va fi amplasată în Șanțurile Cetății
Primăria Alba Iulia solicita Consiliului Local aprobarea Planului Urbanistic Zonal ”Amplasare capsula timpului România 2118 în șanțul Cetății Alba Carolina. Documentaţia propune amplasarea unei sculpturi din bronz pe două dale de granit, în apropierea Axului Marii Uniri, zona din stânga de acces înspre Centrul de Informare Turistică.
Detaliile despre sculptură sunt puse la dispoziție în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării consilierilor locali, în ședința din 30 octombrie.
Astfel, semisfera realizata din bronz va avea un diametru de 1 m. Ea va fi îngropată la aproximativ 20 cm într-un soclu de calcar, format din două trepte în formă de pătrat, cu latura de 1.60 m pentru primul nivel și latura de 1.30 m pentru al doilea nivel.
Semisfera va include un sistem pentru desigilarea capsulei timpului peste 100 de ani, prin rotire/ înfiletare. Pe ea va fi gravat mesajul ”Capsula Timpului România 2118. Se va deschide în ziua de 1 Decembrie 2018”
În zona din stânga semisferei, la nivelul soclului, va fi aşezată o plăcuță pentru marcarea momentului dezvelirii soclului, cu următorul text propus: ”Simbol al unității românilor de pretutindeni, dezvelit astazi, 1 decembrie 2018, în prezența domnului primar Mircea Hava, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia”.
În zona din dreapta semisferei, tot la nivelul soclului, va fi aşezata o plăcuță cu următorul text propus: ”Coloana fără sfârșit a neamului nostru se ridică peste secole drept din pământul frământat de palme crăpate și nu se opreşte până nu va străpunge cerul, proptindu-l, ca să nu mai cadă peste noi. Atunci vom fi liberi. In memoriam Joann Ioana Maria”.
Pe latura de est a soclului aferent semisferei se va alipi un soclu cu dimensiunile 0.50 x 0,50 x 0.15 m, tot din calcar. In coltul din dreapta jos al acestui soclu va fi plasat un QR code.
În jurul soclului se vor monta patru stâlpi de calcar sau de metal, cu înălțimea de 0.70 m, delimitând laturile soclului în formă de pătrat. Aceşti stâlpi vor fi uniţi de un lanț metalic, de culoare neagră.
Cartea deschisă ”Romania 2118” se va aşeza în fața semisferei descrise mai sus, ca un mesaj de întâmpinare adresat privitorilor. Ea va fi realizată tot din bronz, cu laturile de 0.60 x 0.40 m, cu o grosime de aproximativ 0.10 – 0.20 m și va fi uşor înclinată, pentru a permite lectura mai uşoară a rândurilor înscrise.
Pe cartea deschisă va fi inclus un mesaj simbolic adresat privitorilor și generaţiilor viitoare: ”Noi, români de pretutindeni reuniţi la Alba Iulia, capitala sufletului românesc, punem astăzi pecete peste veac gândurilor și simţirilor noastre de unitate, credinţă și dragoste de țară. Înainte, împreună! 1 Decembrie 2018. Liga Studenților Români din Străinătate; Fundația C.A.E.S.A.R.”.
Potrivit Serviciului Urbanism din subordinea primăriei, documentaţia pentru acest ansamblu nu a fost supusă avizării în şedinţa Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în şedinţa Comisiei tehnice de urbanism, din cauza datei târzii de înregistrare a solicitării. În acest caz avizul Comisiilor este unul consultativ.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii