VIDEO| Şantierul unde se desfășoară activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa, prădat de hoți. Au fost furate materiale și scule în valoare de 3.500 de lei
Şantierul unde se desfășoară activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa a fost prădat de hoţi care au furat materiale şi scule în valoare de 3.500 de lei.
Activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa, aflată în pericol să fie înghiţită de apele acide şi sterilul din barajul Valea Şesei, se apropie de final. Muncitorii şi speciliştii care lucrează la activitatea de recuperare a păietrei şi de extracţe a picturii de pe piatră se confruntă, însă, cu un incident neplăcut. Persoane necunoscute au furat materiale şi scule utilizate în ac, întârziind finalizarea activităţii cu mai multe zile.
Paguba estimată se ridică la circa 3.500 de lei, fiind depusă o plângere la Poliţia comunei Lupşa. Hoţii au furat un tronson de schelă, patru cutii de spumă poliuretanică, prize, lămpi, un cort, cuie, patente, şurubelniţe, ochelari de protecţie şi mănuşi, dălţi, folie de protecţie, adică cam tot ce folosesc oamenii în activitatea lor.
Biserica veche de aproape 300 de ani este dărâmată aproape complet, în picioare mai rămânând doar pridvorul. Piatra recuperată din pereţii bisericii va fi transportată la Sibiu, alături de părţi din pictură şi de lemnul recuperat de la acoperiş şi turlă. Aici, lăcaşul de cult va fi reconstruit în cadrul natural al Muzeului ASTRA.
”Am intrat în cea de a 73-a zi de şantier la Vinţa. De ieri am început să extragem fresca din sfântul altar. În ciuda condiţiilor defectuoase de lucru, a lipsurilor financiare mai ales din prima perioadă a şantierului şi a hoţilor care ne-au furat materialele săptămâna trecută, făcându-ne să pierdem timp şi bani, a prezenţei poliţiei, care sperăm că îşi facă datoria… încet-încet operaţiunea de salvare a bisericii pe care am lansat-o cu luni în urmă, iată că se apropie de sfârşit. Structura cupolei aminteşte de bisericile bizantine şi de ruinele greceşti, spune Raluca Prelipceanu, cea care a iniţiat demersurile de salvare a bisericii.
Totul a fost păosibil ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio”. Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn.
Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 7 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918