FOTO / VIDEO: Sute de cadre didactice din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia prezente la congresul de la Alba Iulia. S-a semnat o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova
La Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, dedicat Centenarului Marii Uniri au participat sute de învăţători, educatoare şi profesori din toată ţara, inclusiv din judeţul Alba, dar şi dascăli din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, mulţi purtând portul naţional.
Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a găzduit, în perioada 6-9 august, lucrările celui de-al 41-lea Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, dedicat Centenarului Marii Uniri, eveniment organizat de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România.
Pe peretele de la intrarea Casei de Cultură a Studenţilor, au fost aplicate 3 panouri pe care participanţii au putut semna pentru o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova şi un apel pentru respectarea în acte normative şi în practică a aceloraşi standarde care există în România în ceea ce priveşte dreptul la educaţie în limba maternă în Ucraina şi Serbia. La final, acestea vor fi predate pentru păstrare Muzeului Naţional al Unirii. Adunarea a fost binecuvântată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. În sală a răsunat apoi Imnul Învăţătorilor, un cântec vechi, cântat pentru prima dată în perioada interbelică.
Prof. Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, a vorbit despre cântecul „Îndemn la Unire”, compus de directorul Liceului Prometeu din Chişinău şi a propus ca toţi copiii ţării să înveţe acest cântect. A fost emoţionant momentul când întreaga sala a cântat „Îndemn la Unire”.
A luat cuvântul Marcela Dărămuş, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, care a vorbit despre importanţa meseriei de dascăl. „(…) Fără învăţători, nu am exista ca profesori sau universitari. Învăţătorii duc greul”.
A fost prezent în sală şi a luat cuvântul arheologul Constantin Inel, fostul director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, actual director al Complexului Muzeal Arad, care a transmis şi mesajul vicepreşedintelui CJ Arad, Claudia Boghicevici, de profesie tot dascăl.
Arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Irineu, a vorbit cu căldură participanţilor despre respectul pe care îl poartă învăţătorilor, „pentru că ei sunt aceia care dăltuiesc în sufletele odraslelor tinere iubirea de patrie, iubirea de glia străbună”.
Din partea Universităţii „Decembrie 1918” Alba Iulia, s-a adresat participanţilor prof. univ. dr. Adela Socol, prorector al universităţii, care a transmis „salutul conducerii universităţii către dvs., creatorii celor care ajung în universitate”. „Mă înclin şi eu în faţa activităţii dvs.. Suntem conştienţi, noi, universitarii, cât de importantă este formarea iniţială a tinerilor şi suntem dependenţi de activitatea dvs. Noi credem că în fiecare zi e ziua dvs.”.
La Adunarea festivă a fost invitat şi Nicolae Furdui Iancu, care a fost învăţător timp de 10 ani în Alba Iulia.
[nggallery id=5987]
https://youtu.be/aiqdhBA48Lw
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 18 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii