Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO / VIDEO: Sute de cadre didactice din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia prezente la congresul de la Alba Iulia. S-a semnat o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, dedicat Centenarului Marii Uniri au participat sute de învăţători, educatoare şi profesori din toată ţara, inclusiv din judeţul Alba, dar şi dascăli din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, mulţi purtând portul naţional.

Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a găzduit, în perioada 6-9 august, lucrările celui de-al 41-lea Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, dedicat Centenarului Marii Uniri, eveniment organizat de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România.

Pe peretele de la intrarea Casei de Cultură a Studenţilor, au fost aplicate 3 panouri pe care participanţii au putut semna pentru o declaraţie simbolică de unire a României cu Republica Moldova şi un apel pentru respectarea în acte normative şi în practică a aceloraşi standarde care există în România în ceea ce priveşte dreptul la educaţie în limba maternă în Ucraina şi Serbia. La final, acestea vor fi predate pentru păstrare Muzeului Naţional al Unirii.  Adunarea a fost binecuvântată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. În sală a răsunat apoi Imnul Învăţătorilor, un cântec vechi, cântat pentru prima dată în perioada interbelică.

Prof. Viorel Dolha, preşedintele AGIRo, a vorbit despre cântecul „Îndemn la Unire”, compus de directorul Liceului Prometeu din Chişinău şi a propus ca toţi copiii ţării să înveţe acest cântect. A fost emoţionant momentul când întreaga sala a cântat „Îndemn la Unire”.

A luat cuvântul Marcela Dărămuş, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, care a vorbit despre importanţa meseriei de dascăl. „(…) Fără învăţători, nu am exista ca profesori sau universitari. Învăţătorii duc greul”.

A fost prezent în sală şi a luat cuvântul arheologul Constantin Inel, fostul director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, actual director al Complexului Muzeal Arad, care a transmis şi mesajul vicepreşedintelui CJ Arad, Claudia Boghicevici, de profesie tot dascăl.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Irineu, a vorbit cu căldură participanţilor despre respectul pe care îl poartă învăţătorilor, „pentru că ei sunt aceia care dăltuiesc în sufletele odraslelor tinere iubirea de patrie, iubirea de glia străbună”.

Din partea Universităţii „Decembrie 1918” Alba Iulia, s-a adresat participanţilor prof. univ. dr. Adela Socol, prorector al universităţii, care a transmis „salutul conducerii universităţii către dvs., creatorii celor care ajung în universitate”. „Mă înclin şi eu în faţa activităţii dvs.. Suntem conştienţi, noi, universitarii, cât de importantă este formarea iniţială a tinerilor şi suntem dependenţi de activitatea dvs. Noi credem că în fiecare zi e ziua dvs.”.

La Adunarea festivă a fost invitat şi Nicolae Furdui Iancu, care a fost învăţător timp de 10 ani în Alba Iulia.

[nggallery id=5987]

https://youtu.be/aiqdhBA48Lw


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea