FOTO/ VIDEO: La Centrul de Management al Deșeurilor Galda de Jos alunecările de teren sunt aproape remediate
La Centrul de Management al Deșeurilor Galda de Jos alunecările de teren sunt aproape remediate.
Constructorul Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos, compania Porr Construct SRL, lucrează susținut la remedierea alunecărilor de teren ce au avut loc la taluzul ce înconjoară zona în care se află o parte dintre componentele investiției. Este vorba despre stația de sortare, stația de tratare mecano-biologică și celulele de uscare a deșeurilor tratate. Alunecările de teren au apărut în primăvara acestui an și s-au accentuat în ultimele două luni, ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în această perioadă.
Lucrarea este în garanție, astfel că reprezentanții consiliului județean au solicitat constructorului remedierea taluzului prin aducerea zonei la starea inițială. Lucrările sunt ample, inclusiv din punctul de vedere al mobilizării persoanalului și a utilajelor, și ar urma să fie finalizate în perioada următoare.
Alunecările sunt de suprafață și nu pun în pericol depozitul și nici fluxul tehnologic, ele fiind în zonele periferice ale complexului în care este situat centrul. Repararea taluzului trebuie să fie finalizată până la momentul la care Consiliul Județean Alba va desemna câștigătorul licitației publice privind concesionarea administrării CMID Galda de Jos pentru o perioadă de 5 ani. Comisia de licitație are de analizat trei oferte depuse de tot atâția operatori interesați să obțină contractul cu o valoare estimată de peste 16 milioane de euro.
Centrul de Management de la Galda de Jos a fost recepționat de Consiliul Judeţean Alba în septembrie 2017, după remedierea a 24 de neconformități constatate anterior. Centrul este cel mai mare din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România. Investiția a născut controverse între beneficiar, Consiliul Județean Alba și asocierea care a realizat investiția. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, iar pentru stabilizare a fost nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa.
Lucrările au fost realizate pe cheltuiala Asocierii Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, reprezentanții constructorului precizând că alunecarea de teren a fost un eveniment ”imprevizibil”.
Antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare a taluzului din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.
În aceste condiții, constructorul a dat în judecată Consiliul Județean Alba pentru recuperarea acestor costuri. Reclamanții solicită despăgubiri de aproape 8 milioane de lei.
[nggallery id=5988]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii