Statistici îngrijorătoare: 3.882 de inculpaţi minori au fost înregistrați în 2017, reprezentând 6,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată
În statisticile Ministerului Public de anul trecut au fost înregistraţi 3.882 de inculpaţi minori, ceea ce reprezintă o creștere cu 7,9% față de anul 2016. 50 dintre aceștia au fost inculpați pentru omor, iar 56, pentru viol.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat că, în 2017, în statisticile Ministerului Public au fost înregistraţi 3.882 de inculpaţi minori, reprezentând 6,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. „Dintre aceştia, 480 de minori au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Constatăm că e o creştere cu 7,9%, aproape 8% faţă de anul precedent privind inculpaţii minori arestaţi preventiv. Este o cifră care trebuie să ne pună pe gânduri. (…) Au fost inculpaţi pentru omor 50 de minori. Au fost inculpaţi şi trimişi în judecată pentru viol 56 de minori. Pentru infracţiuni contra patrimoniului au fost inculpaţi şi trimişi în judecată 2.263 de minori, dintre care 1.478 pentru furt şi 700 pentru tâlhărie”, a indicat Lazăr.
Procurorul general al României a mai arătat că se impune modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu pentru crearea unui cadru coerent de intervenţie în interesul superior al minorului.
El a subliniat că justiţia pentru minori a devenit, în ultima perioadă, o prioritate a Ministerului Public şi a menţionat necesitatea specializării unei reţele de procurori în acest domeniu.
„Fără îndoială că, în măsura în care vom reuşi să specializăm – şi sunt convins că vom putea face asta – o reţea de procurori în acest domeniu, o reţea de ofiţeri de poliţie judiciară, de ofiţeri de jandarmi, spre exemplu şi din alte instituţii care cooperează în acest domeniu, va fi foarte important să tratăm minorii ca o investiţie pentru viitor. Tinerii, minorii sunt investiţia naţiunii în viitorul ei”, a precizat Augustin Lazăr.
Procurorul general a arătat că, având în vedere lipsa de maturitate, copii au nevoie de o protecţie şi îngrijire specială, inclusiv de servicii juridice prietenoase, adaptate vârstei şi nevoilor acestora.
„Din această perspectivă, modelul legislativ şi instituţional francez constituie un reper care vine din timpuri îndepărtate, dar care îşi menţine încă actuale principiile. (…) Ideea centrală e aceea a creării unei culturi instituţionale comune a autorităţilor cu competenţe atât judiciare, cât şi administrative, cu alte cuvinte apare ca necesară cooperarea instituţiilor statale coordonate cu cele ale societăţii civile în scopul apărării interesului copilului. În practică observăm adesea că eforturile organismelor naţionale competente sunt fragmentate, neuniforme, iar informaţia nu ajunge mereu la destinatarii săi legali”, a spus Lazăr.
Procurorul general al României a participat la seminarul cu tema „Protecţia copilului – aspecte legislative şi cooperare inter-instituţională”, eveniment organizat de Ministerul Public, în parteneriat cu Ambasada Franţei în România şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii