Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

23 – 24 iunie: Festivalului Cetăţilor Dacice, la Cetatea de Baltă. PROGRAMUL complet al evenimentului. Bătălii, ritualuri, tabără antică, decathlon dacic și spectacol folcloric

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cetatea de Baltă va găzdui în perioada 23 – 24 iunie 2018 a XII-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire istorică antică din România. Timp de două zile aproximativ 100 de războinici daci şi romani vor reînvia atmosfera de acum 2000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp, chiar în perioada în care a început procesul de formare a poporului român.

Festivalul mai cuprinde în afara luptelor între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor.

Festivalul Cetăţilor Dacice – cel mai vechi festival de reconstituire antică din România – este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol oferind un program divers care cuprinde atât evenimente culturale cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Festivalul este găzduit în acest an, în perioada 23 – 24 iunie 2018, de Cetatea de Baltă, Județul Alba.

 Sâmbătă manifestările debutează cu întrecerile generaţiei „pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevi de la şcolile din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori.

În jurul amiezii vor fi deschise taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori.

La activităţile din tabăra dacică dar şi la spectacolele de reenactement istoric participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Geto-Dacii din Moldova – Iași, Geto-Dacii Sudcarpatici – Pitești și Vivat Tomis – Constanța. Pe parcursul zilei vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori. În cursul serii este programată marea bătălie dintre daci şi romani. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor.

Duminică – Festivalul Cetăţilor Dacice cuprinde noi activităţi în tabăra antică, demonstraţii de luptă şi militare, însă cel mai important moment este Decathlonul Dacic – un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori.

Probele de concurs sunt extrem de inedite respectiv: „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu mielul, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere. Festivalul Cetăţilor

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba.

Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria comunei Cetatea de Baltă, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir.

Programul

Sâmbătă, 23 iunie 2018

ora 10:00 – Concursul de istorie pentru copii ,,Pui de dac (participă școli din localitățile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori)

ora 13:00 – Deschiderea Taberei antice, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică și ateliere meșteșugărești

  • Prelucrare os
  • Prelucrare lemn
  • Monetărie
  • Întreținere echipamente
  • Jocuri romane
  • Plante dacice
  • Machete
  • Scriptoria
  • Fierărie
  • Metaloplastie
  • Antrenamente soldați
  • Antrenamente gladiatori

PARTICIPĂ   – Garda APULUM, Alba Iulia

Terra Dacica Aeterna, Cluj-Napoca

Geto-Dacii din Moldova, Iași

Geto-Dacii sudcarpatici, Pitești

Vivat Tomis, Constanța

ora 19:00 – Dansuri antice

ora 19:15 – Lupte de gladiatori cu Ludus Apulensis (Alba Iulia) și Ludus Ursus (Cluj-Napoca)

ora 19:45 – Demonstrații de tehnică militară daco-romană

ora 20:15 – Marea bătălie dintre daci și romani

ora 21:00 – Concert de muzică populară: Alin Joldeș, Delia Jude, Angela Rusu

ora 23:00 – Rugul lui Zamolxe și ritualul de incinerare a unei căpetenii dacice

Duminică, 24 iunie 2018

ora 10:00 – Tabăra antică și ateliere meșteșugărești

ora 15:00 – DECATHLON DACIC

Arcul viteazului (tir cu arcul)

Rapid și puternic (transport 25 kg de nisip)

Sulițașul Cetății (aruncarea suliței la distanță)

Cel mai iute de picior (ștafetă, alergare cu…mielul)

Brațul de fier (skandenberg)

Să ne unim forțele (tras cu frânghia)

Luptătorul dac (luptă pe butuci)

Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului)

Îndemânare și curaj (cățăratul pe catarg)

Cărăușii Cetății (transport apă)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors

Bera Larisa

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră, în vârstă de 17 ani, din Alba Iulia. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea