Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Colegiul Medicilor din Alba – Apel către pacienți pentru înțelegere, răbdare și solidaritate. ”Haosul creat din cauza managementului defectuos din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne afectează pe toți!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Având în vedere disfuncționalitățile prelungite ale PIAS (Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate), Colegiul Medicilor Alba solicită respectuos înțelegere, răbdare și solidaritate față de medici din partea tuturor pacienților. Haosul creat din cauza managementului defectuos din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne afectează pe toți”, se precizează în apelul public pentru toți pacienții.

De asemenea, Colegiul Medicilor din judeţul Alba, prin dr. loan Susan, în calitate de preşedinte, a înaintat către Casa Națională de Asigurări o adresă prin care a solicitat luarea urgentă a unor măsuri pentru: neutralizarea consecinţelor nefuncţionării PIAS; remedierea definitivă a problemelor sistemului informatic şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au contribuit la crearea situaţiei prezente.

”Încetarea contractului cu firma care asigura mentenanţa PIAS a lăsat sistemul într-o stare de vulnerabilitate care este inacceptabilă, având în vedere natura informaţiilor stocate în cadrul platformei – date cu caracter special.
Colegiul Medicilor Alba a trimis către dumneavoastră o sesizare încă din data de 4 aprilie, semnalând faptul că certificatul de securitate al portalului dosarului electronic de sănătate era expirat de 20 de zile (la acea dată). Această problemă a fost reluată şi prin intermediul întrebărilor adresate CNAS de către parlamentari din judeţul Alba – întrebări lăsate fără răspuns până la această dată.

Este inadmisibil ca la aproape un deceniu de la implementarea PIAS, aceasta să nu ofere date la zi, să funcţioneze cu sincope frecvente şi să aibă o rată de erori uriaşă! CNAS este responsabil de funcţionarea sistemului informatic şi are angajaţi care trebuie să se asigure că acesta funcţionează – dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că angajaţii nu îşi fac treaba (de ani de zile!), deci trebuie traşi la răspundere pentru prejudiciile create.
întreruperile sistemului afectează medicii, farmaciştii şi pacienţii:
– timpul de muncă se prelungeşte, nefiind nimeni plătit pentru muncă suplimentară;
– timpul de aşteptare al pacienţilor se prelungeşte;
– serviciile nevalidate înseamnă servicii neplătite pentru medici, deci muncă voluntară;
– reţetele date offline trebuie tipărite de două ori, o dată când se dau pacienţilor şi o dată pentru validare, când merge sistemul – acest lucru înseamnă risipă dublă de hârtie, tonner şi timp;
– există probleme cu reţetele care se eliberează fracţionat pentru pacienţii cronici;
– medicii devin pasibili de imputări ulterioare, raportat la incapacitatea de validare a unor reţete date offline;
– se ajunge la situaţii în care medicii pândesc (!) noaptea scurtele momente în care SIUI poate este funcţional, pentru a reuşi să valideze servicii şi reţete.

Comunicatele dumneavoastră de presă înşiră aceleaşi cuvinte goale de conţinut la fiecare indisponibilitate prelungită a PIAS. Se tot promite remedierea situaţie, însă, în realitate, singurul lucru care se schimbă constant este preşedintele CNAS…

Medicii, farmaciştii şi pacienţii rămân doar cu pierderile – de timp, de bani, de nervi”, se arată în adresa semnată de .
preşedintele Colegiului Medicilor Alba, dr. loan Susan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tradiţii şi obiceiuri de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii. Cum a ajuns această zi liberă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri și tradiții de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii • Semnificația zilei de 1 Mai și scurte repere istorice. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea