Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Inflația a ajuns la 5,2% în luna aprilie . Cel mai mult s-au scumpit fructele, gazele naturale și carburanții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rata inflației a continuat să crescă și în luna aprilie, ajungând la 5,2 la sută, arată datele anunțate luni dimineață de Institutul Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit fructele și țigările. A crescut și prețul gazelor.

Preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017 au crescut cu 5,2%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017–aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni  (mai 2016–aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,2%.

În ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor, de 7,2%, în timp ce alimentele s-au scumpit în medie cu 4%, iar serviciile, cu 2,83%.

Cele mai mari creşteri de la începutul anului s-au înregistrat la fructele proaspete, unde preţurile s-au majorat cu aproape 14%. Și cartofii s-au scumpit faţă de finele anului trecut, preţurile fiind mai mari cu aproape 7%.

Din categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari creşteri au fost raportate la gazele naturale, unde preţurile au urcat cu peste 10%, în timp ce energia electrică şi cea termică s-au scumpit cu puţin peste 2%.

O creştere importantă a fost consemnată şi la carburanţi, unde, potrivit INS, preţrurile au urcat de la începutul anului cu aproape 4%, în ce timp ce tutunul şi ţigările sunt mai scumpe cu 2,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, pe 9 mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5% în 2018.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea