Inflația a ajuns la 5,2% în luna aprilie . Cel mai mult s-au scumpit fructele, gazele naturale și carburanții
Rata inflației a continuat să crescă și în luna aprilie, ajungând la 5,2 la sută, arată datele anunțate luni dimineață de Institutul Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit fructele și țigările. A crescut și prețul gazelor.
Preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017 au crescut cu 5,2%.
Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017–aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (mai 2016–aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,2%.
În ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor, de 7,2%, în timp ce alimentele s-au scumpit în medie cu 4%, iar serviciile, cu 2,83%.
Cele mai mari creşteri de la începutul anului s-au înregistrat la fructele proaspete, unde preţurile s-au majorat cu aproape 14%. Și cartofii s-au scumpit faţă de finele anului trecut, preţurile fiind mai mari cu aproape 7%.
Din categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari creşteri au fost raportate la gazele naturale, unde preţurile au urcat cu peste 10%, în timp ce energia electrică şi cea termică s-au scumpit cu puţin peste 2%.
O creştere importantă a fost consemnată şi la carburanţi, unde, potrivit INS, preţrurile au urcat de la începutul anului cu aproape 4%, în ce timp ce tutunul şi ţigările sunt mai scumpe cu 2,4%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, pe 9 mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5% în 2018.
Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Tichete casnice 2024 | Cine poate fi beneficiar sau prestator casnic. Condiții pentru beneficiari și prestatori casnici. Termenul de utilizare sau valorificare a tichetelor casnice
Tichete casnice 2024 | Cine poate fi beneficiar sau prestator casnic. Condiții pentru beneficiari și prestatori casnici. Termenul de utilizare sau valorificare a tichetelor casnice Tichetele de activități casnice, destinat atât beneficiarilor de activități casnice la achiziționare, precum și prestatorilor de activități casnice după primirea acestora și prevederile privind tichete de activități casnice au fost […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
20 septembrie 1866: S-a născut marele poet transilvănean George Coșbuc
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi