Rămâi conectat

Actualitate

Inflația a ajuns la 5,2% în luna aprilie . Cel mai mult s-au scumpit fructele, gazele naturale și carburanții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rata inflației a continuat să crescă și în luna aprilie, ajungând la 5,2 la sută, arată datele anunțate luni dimineață de Institutul Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit fructele și țigările. A crescut și prețul gazelor.

Preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017 au crescut cu 5,2%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017–aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni  (mai 2016–aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,2%.

În ultimele 12 luni, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor, de 7,2%, în timp ce alimentele s-au scumpit în medie cu 4%, iar serviciile, cu 2,83%.

Cele mai mari creşteri de la începutul anului s-au înregistrat la fructele proaspete, unde preţurile s-au majorat cu aproape 14%. Și cartofii s-au scumpit faţă de finele anului trecut, preţurile fiind mai mari cu aproape 7%.

Din categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari creşteri au fost raportate la gazele naturale, unde preţurile au urcat cu peste 10%, în timp ce energia electrică şi cea termică s-au scumpit cu puţin peste 2%.

O creştere importantă a fost consemnată şi la carburanţi, unde, potrivit INS, preţrurile au urcat de la începutul anului cu aproape 4%, în ce timp ce tutunul şi ţigările sunt mai scumpe cu 2,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, pe 9 mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5% în 2018.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea