Primarul din Teiuş, în faţa instanţei de judecată, în dosarul de conflict de interese: ”Nu am adus niciun prejudiciu primăriei prin acţiunile mele”
Primarul din Teiuş, în faţa instanţei de judecată, în dosarul de conflict de interese: ”Nu am adus niciun prejudiciu primăriei prin acţiunile mele”.
Curtea de Apel Alba Iulia avut pe rol în 3 aprilie 2018, un nou termen la procesul penal în care este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai. Acesta a dat o declarație în fața completului de judecată, fiind, de asemenea, audiați alți cinci martori, angajați ai Primăriei Teiuș.
În declarația sa, primarul Mirel Hălălai și-a menținut afirmațiile de la instanța de fond și a spus că era obligat să semneze contractul de atribuire a lucrărilor cu firma la care a fost anterior administrator, SC Dami Prod SRL, și că nu putea să delege această atribuție decât dacă era în concediu medical sau de odihnă. ”Am semnat toate actele în calitate de primar, în conformitate cu Legea nr. 215, privind Administrația Publică Locală, neputând să deleg atribuțiile de ordonator principal de credite decât în cazul în care eram în concediu de odihnă sau în concediu medical. (…) Nu am adus niciun prejudiciu primăriei prin acțiunile mele. Am urmărit doar respectarea legii și acesta a fost modelul meu de conduită în tot ce am muncit în primărie. Am folosit banii doar în scopul dezvoltării orașului”, a spus primarul Mirel Hălălai.
La solicitarea instanței, primarul a indicat un articol din Legea Administrației Publice Locale care îl ”obliga” să semneze contracte și alte documente în relația cu fosta sa firmă, care a obținut mai multe lucrări de construcții de la primărie. Hălălai a mai precizat că s-a consultat cu ”alte persoane cu cunoștințe în domeniul juridic”, care i-au transmis că nu se află în stare de incompatibilitate.
”Atâta timp cât nu mai aveam nicio relație cu societatea, iar soția era un simplu angajat, nu consider că eram în stare de incompatiblitate”, a completat Mirel Hălălai. Martorii audiați ulterior au fost întrebați în legătură cu procedurile de selectare a ofertelor, atribuțiile lor în cadrul instituției, dacă li s-a sugerat că trebuie să selecteze fosta firmă a primarului pentru a încheia contracte, respectiv dacă știau că SC ”Dami Prod” SRL era societatea la care primarul a fost administrator.
Primarul Mirel Hălălai a fost condamnat de Judecătoria Aiud la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Instanța a mai impus obligaţia ca acesta să nu mai poată ocupa funcţii publice timp de 2 ani. De asemenea, primarul ar urma să efectueze un număr de 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Mirel Hălălai a contestat hotărârea instanței de fond, o decizie definitivă urmând să fie pronunțată la Curtea de Apel. În motivarea deciziei de condamnare a primarului PSD, Judecătoria Aiud a constatat fără dubiu vinovăţia primarului, care a încheiat contracte între primărie şi firma la care a fost asociat şi administrator (SC Dami Prod SRL Teiuş) şi a semnat facturi prin care s-au făcut plăţi de peste 170.000 de lei.
Mirel Hălălai a recunoscut starea de fapt reţinută de Parchet în rechizitoriu, însă a negat că ar fi comis fapta sub aspect subiectiv, respectiv cu intenţie. Instanța a dat un nou termen de judecată pentru data de 15 mai 2018.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii