Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Primarul din Teiuş, în faţa instanţei de judecată, în dosarul de conflict de interese: ”Nu am adus niciun prejudiciu primăriei prin acţiunile mele”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul din Teiuş, în faţa instanţei de judecată, în dosarul de conflict de interese: ”Nu am adus niciun prejudiciu primăriei prin acţiunile mele”.

Curtea de Apel Alba Iulia avut pe rol în 3 aprilie 2018, un nou termen la procesul penal în care este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai. Acesta a dat o declarație în fața completului de judecată, fiind, de asemenea, audiați alți cinci martori, angajați ai Primăriei Teiuș.

În declarația sa, primarul Mirel Hălălai și-a menținut afirmațiile de la instanța de fond și a spus că era obligat să semneze contractul de atribuire a lucrărilor cu firma la care a fost anterior administrator, SC Dami Prod SRL, și că nu putea să delege această atribuție decât dacă era în concediu medical sau de odihnă. ”Am semnat toate actele în calitate de primar, în conformitate cu Legea nr. 215, privind Administrația Publică Locală, neputând să deleg atribuțiile de ordonator principal de credite decât în cazul în care eram în concediu de odihnă sau în concediu medical. (…) Nu am adus niciun prejudiciu primăriei prin acțiunile mele. Am urmărit doar respectarea legii și acesta a fost modelul meu de conduită în tot ce am muncit în primărie. Am folosit banii doar în scopul dezvoltării orașului”, a spus primarul Mirel Hălălai.

La solicitarea instanței, primarul a indicat un articol din Legea Administrației Publice Locale care îl ”obliga” să semneze contracte și alte documente în relația cu fosta sa firmă, care a obținut mai multe lucrări de construcții de la primărie. Hălălai a mai precizat că s-a consultat cu ”alte persoane cu cunoștințe în domeniul juridic”, care i-au transmis că nu se află în stare de incompatibilitate.

”Atâta timp cât nu mai aveam nicio relație cu societatea, iar soția era un simplu angajat, nu consider că eram în stare de incompatiblitate”, a completat Mirel Hălălai. Martorii audiați ulterior au fost întrebați în legătură cu procedurile de selectare a ofertelor, atribuțiile lor în cadrul instituției, dacă li s-a sugerat că trebuie să selecteze fosta firmă a primarului pentru a încheia contracte, respectiv dacă știau că SC ”Dami Prod” SRL era societatea la care primarul a fost administrator.

Primarul Mirel Hălălai a fost condamnat de Judecătoria Aiud la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Instanța a mai impus obligaţia ca acesta să nu mai poată ocupa funcţii publice timp de 2 ani. De asemenea, primarul ar urma să efectueze un număr de 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Mirel Hălălai a contestat hotărârea instanței de fond, o decizie definitivă urmând să fie pronunțată la Curtea de Apel. În motivarea deciziei de condamnare a primarului PSD, Judecătoria Aiud a constatat fără dubiu vinovăţia primarului, care a încheiat contracte între primărie şi firma la care a fost asociat şi administrator (SC Dami Prod SRL Teiuş) şi a semnat facturi prin care s-au făcut plăţi de peste 170.000 de lei.

Mirel Hălălai a recunoscut starea de fapt reţinută de Parchet în rechizitoriu, însă a negat că ar fi comis fapta sub aspect subiectiv, respectiv cu intenţie. Instanța a dat un nou termen de judecată pentru data de 15 mai 2018.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea