Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, a spălat și sărutat picioarele a 12 studenți teologi

Dragoş Suciu

Publicat

în

YouTube video

Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, a spălat picioarele a 12 studenți teologi, în Joia Mare din Postul Paștelui, așa cum și Isus Cristos a spălat picioarele apostolilor la Cina cea de Taină, în urmă cu aproape 2.000 de ani.

La slujba din Joia Patimilor, oficiată de arhiepiscopul Jakubinyi György, au participat la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia aproape 100 de enoriași, majoritatea romano-catolici de etnie maghiară, dar și câțiva tineri de alte religii, care au vrut să asiste la ritualul spălării picioarelor.

Și în acest an, arhiepiscopul Jakubinyi György a spălat, iar apoi sărutat, picioarele a 12 studenți teologi, amintind astfel de gestul de iubire și umilință pe care Isus Cristos l-a făcut pentru cei 12 apostoli ai săi, în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Un tânăr care a participat la slujbă a declarat că ritualul are scopul de a realiza între creștini o atmosferă de iubire, frățească.

De asemenea, un grup de tineri ortodocși au spus, că au venit din curiozitate, iar imediat după terminarea ritualului au părăsit biserica.

Potrivit tradiţiei romano catolice, în cadrul slujbei din Joia Mare, reprezentanţii clerului spală picioarele a 12 persoane pentru a aduce aminte de gestul de umilinţă pe care Iisus l-a făcut pentru cei 12 apostoli.

Când Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor le-a dat porunca: „Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”.

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este o pildă de dragoste şi un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire şi iubire de aproape. Ea nu are numai valoarea unei curăţiri legale, exterioare, ci simbolizează purificarea sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creştini atmosfera frăţească şi spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmăşiile şi să înmulţească în lume dragostea de aproape şi binefacerea.

Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, situată în interiorul Cetății Alba Carolina, este una dintre cele mai vechi și lungi catedrale din România, fiind ridicată în secolul a XI-lea. În secolul al XIII-lea a fost distrusă de invazia tătară, actualul edificiu fiind reconstruit între anii 1246-1291.

[nggallery id=5372]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE | Alertă neconfirmată de ACCIDENT în Alba Iulia, pe strada Zlatnei, la Micești

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE | Alertă neconfirmată de ACCIDENT în Alba Iulia, pe strada Zlatnei, la Micești Un accident rutier a avut loc luni la amiază, în jurul orei 12.00, pe strada Zlatnei, din cartierul Micești. Citește și: ACCIDENT pe DN 75, la Arieșeni: Un bărbat a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea