Ziarul Unirea
 

FOTO, VIDEO. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, a spălat și sărutat picioarele a 12 studenți teologi

Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, a spălat picioarele a 12 studenți teologi, în Joia Mare din Postul Paștelui, așa cum și Isus Cristos a spălat picioarele apostolilor la Cina cea de Taină, în urmă cu aproape 2.000 de ani.

La slujba din Joia Patimilor, oficiată de arhiepiscopul Jakubinyi György, au participat la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia aproape 100 de enoriași, majoritatea romano-catolici de etnie maghiară, dar și câțiva tineri de alte religii, care au vrut să asiste la ritualul spălării picioarelor.

Și în acest an, arhiepiscopul Jakubinyi György a spălat, iar apoi sărutat, picioarele a 12 studenți teologi, amintind astfel de gestul de iubire și umilință pe care Isus Cristos l-a făcut pentru cei 12 apostoli ai săi, în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Un tânăr care a participat la slujbă a declarat că ritualul are scopul de a realiza între creștini o atmosferă de iubire, frățească.

De asemenea, un grup de tineri ortodocși au spus, că au venit din curiozitate, iar imediat după terminarea ritualului au părăsit biserica.

Potrivit tradiţiei romano catolice, în cadrul slujbei din Joia Mare, reprezentanţii clerului spală picioarele a 12 persoane pentru a aduce aminte de gestul de umilinţă pe care Iisus l-a făcut pentru cei 12 apostoli.

Când Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor le-a dat porunca: „Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”.

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este o pildă de dragoste şi un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire şi iubire de aproape. Ea nu are numai valoarea unei curăţiri legale, exterioare, ci simbolizează purificarea sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creştini atmosfera frăţească şi spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmăşiile şi să înmulţească în lume dragostea de aproape şi binefacerea.

Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, situată în interiorul Cetății Alba Carolina, este una dintre cele mai vechi și lungi catedrale din România, fiind ridicată în secolul a XI-lea. În secolul al XIII-lea a fost distrusă de invazia tătară, actualul edificiu fiind reconstruit între anii 1246-1291.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...