VIDEO: ”Pantera Carpaților”. Râs surprins de camerele video într-o pădure din Apuseni, în timpul ”ritualului” de marcare a teritoriului
Imagini rare filmate de camera video amplasată de reprezentanții Parcului Natural Apuseni într-o pădure din această zonă a țării: Un râs a fost surprins în timpul „ritualului” de marcare a teritoriului.
”Rata marcărilor cu urină creşte substanţial la sfârşitul perioadei de reproducere care are loc începând cu luna februarie până la începutul lunii aprilie, în funcţie de condiţiile meteorologice”, susţin reprezentanţii Parcului Natural Apuseni într-o postare la filmul video publicat pe pagina de pe Facebook.
Râşii se împerechează în timpul primăverii timpurii. Fiindcă sunt animale solitare, împerecherea nu are loc la fiecare an. Cu cu denumirea ştiinţifică ”Lynx lynx” şi denumirea secundară în limba română” linx”, râsul este la ora actuală cea mai mare felină din fauna sălbatică a României.
Denumit şi ”pantera Carpaţilor”, râsul este răspândit natural din golul alpin până în Delta Dunării, având o mare adaptabilitate şi amplitudine ecologică. În prezent, însă, exemplarele din afara Carpaţilor şi Subcarpaţilor sunt foarte rare, ca urmare a vânătorii necontrolate practicate în secolele XX – XXI.
Este un animal puternic şi rezistent, de o agilitate şi agerime uluitoare. Are până la 1,5 m lungime, cu o coadă de 15-25 cm. Elementele caracteristice sunt favoriţii pe maxilarele superioare, vârful cozii negru, iar în vârful urechilor (care au 4-5 cm) are smocuri de peri negri. Greutăţile maxime raportate sunt diferite, între 50 şi 58 kg. Este un animal carnivor şi extrem de agil. Se deplasează neauzit, fiind extrem de greu de observat de necunoscători. Vânează mai ales în amurg, fiind avantajat atât de blana sa care îi conferă un excelent camuflaj, cât şi de simţurile sale deosebite. De asemenea, râsul este un căţărător excepţional, dar se integrează perfect şi la sol, atât în pădure, ţancuri şi tufărişuri, cât şi în bălţi şi în stepă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii