FOTO-VIDEO: HORĂ în Piața Cetății din Alba Iulia, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Aproximativ 100 de persoane, studenți și liceeni basarabeni, albaiulieni de toate vârstele, dar și oficialități, s-au adunat marți, în Piața Cetății din Alba Iulia pentru a sărbători împreună împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Manifestările au început în jurul orei 12.00, cu intonarea imnurilor naționale ale celor două state și a continuat cu alocuțiuni și scurte poezii, care evocau momentele de la 27 martie 1918 și îndemnau la o nouă unire.
La final a avut loc un scurt program artistic realizat de studenții basarabeni. De asemenea, cei prezenți, circa 100, s-au prins într-o horă mare, iar apoi în două, sub forma unor cercuri concentrice.
Manifestările au fost inițiate de Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia. Vicepreședintele acesteia, Valeria Purciuc, a declarat, presei, că la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România se simte mândră că este basarabeancă, că e româncă.
”Sperăm la un viitor împreună, cum a fost la 1918. Fraților de peste Prut le transmitem că suntem alături de ei, gândim în aceeași limbă, avem același ideal național, sperăm în același viitor. Noi ne simțim români, nu doar basarabeni”, a spus Valeria Purciuc.
Printre albaiulienii care au răspuns pozitiv la invitația tinerilor basarabeni și s-au încins la horă s-a numărat și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
La Alba Iulia învață peste 100 de elevi și studenți din Republica Moldova.
https://www.youtube.com/watch?v=usdE0Dux9wg
Reamintim că la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia se desfășoară și Congresul Tinerilor Basarabeni din România, ediția a VII-a, în perioada 30 martie – 1 aprilie. Organizaţia Studenţilor şi Liceenilor Basarabeni din Alba estimează o participare de peste 100 de persoane.
”Organizaţia Studenţilor şi Liceenilor Basarabeni este o asociaţie care îşi propune să promoveze, să reprezinte şi să sprijine interesele basarabenilor. Prin organizarea Congresului Tinerilor Basarabeni din România vor fi reuniţi tineri basarabeni, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti din România şi din Republica Moldova pentru abordarea diferitelor probleme identificate şi căutarea de soluţii şi strategii de rezolvare. În cadrul congresului vor fi prezentate şi dezbătute subiecte istorice, culturale şi sociale ce vizează în primul rând tinerii basarabeni din România, dar şi din Republica Moldova. Dezbaterile, focus-grupuriie realizate în cadrul evenimentului vor permite aprofundarea cunoştinţelor tinerilor basarabeni despre unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918. Participanţii vor avea posibilitatea să interacţioneze, să participe la schimburi de idei, opinii, cu privire la activitatea organizaţiilor din care provin şi pe care le reprezintă, gasirea de soluţii comune şi potrivite la problemele cu care se confruntă”, se arată în prezentarea făcută de organizatorii evenimentului.
[nggallery id=5357]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii