Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: HORĂ în Piața Cetății din Alba Iulia, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproximativ 100 de persoane, studenți și liceeni basarabeni, albaiulieni de toate vârstele, dar și oficialități, s-au adunat marți, în Piața Cetății din Alba Iulia pentru a sărbători împreună împlinirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.  

Manifestările au început în jurul orei 12.00, cu intonarea imnurilor naționale ale celor două state și a continuat cu alocuțiuni și scurte poezii, care evocau momentele de la 27 martie 1918 și îndemnau la o nouă unire.

La final a avut loc un scurt program artistic realizat de studenții basarabeni. De asemenea, cei prezenți, circa 100, s-au prins într-o horă mare, iar apoi în două, sub forma unor cercuri concentrice.

Manifestările au fost inițiate de Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia. Vicepreședintele acesteia, Valeria Purciuc, a declarat, presei, că la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România se simte mândră că este basarabeancă, că e româncă.

”Sperăm la un viitor împreună, cum a fost la 1918. Fraților de peste Prut le transmitem că suntem alături de ei, gândim în aceeași limbă, avem același ideal național, sperăm în același viitor. Noi ne simțim români, nu doar basarabeni”, a spus Valeria Purciuc.

Printre albaiulienii care au răspuns pozitiv la invitația tinerilor basarabeni și s-au încins la horă s-a numărat și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

La Alba Iulia învață peste 100 de elevi și studenți din Republica Moldova.

YouTube video

YouTube video

https://www.youtube.com/watch?v=usdE0Dux9wg

Reamintim că la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia se desfășoară și Congresul Tinerilor Basarabeni din România, ediția a VII-a, în perioada 30 martie – 1 aprilie. Organizaţia Studenţilor şi Liceenilor Basarabeni din Alba estimează o participare de peste 100 de persoane.

”Organizaţia Studenţilor şi Liceenilor Basarabeni este o asociaţie care îşi propune să promoveze, să reprezinte şi să sprijine interesele basarabenilor. Prin organizarea Congresului Tinerilor Basarabeni din România vor fi reuniţi tineri basarabeni, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti din România şi din Republica Moldova pentru abordarea diferitelor probleme identificate şi căutarea de soluţii şi strategii de rezolvare. În cadrul congresului vor fi prezentate şi dezbătute subiecte istorice, culturale şi sociale ce vizează în primul rând tinerii basarabeni din România, dar şi din Republica Moldova. Dezbaterile, focus-grupuriie realizate în cadrul evenimentului vor permite aprofundarea cunoştinţelor tinerilor basarabeni despre unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918. Participanţii vor avea posibilitatea să interacţioneze, să participe la schimburi de idei, opinii, cu privire la activitatea organizaţiilor din care provin şi pe care le reprezintă, gasirea de soluţii comune şi potrivite la problemele cu care se confruntă”, se arată în prezentarea făcută de organizatorii evenimentului.

[nggallery id=5357]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea