Consiliul Județean Alba investește 900.000 de lei în amenajarea exterioară a Castelului de la Sîncrai
Consiliul Județean Alba investește 900.000 de lei în amenajarea exterioară a Castelului de la Sîncrai • Curtea și grădina, în care odinioară se țineau petreceri nobiliare fastuoase, vor fi readuse la viață.
Castelul de la Sîncrai, devenit centru cultural în urma restaurării ample care l-a transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală, va avea parte anul acesta de lucrări care vor pune în valoare și curtea generoasă, un adevărat domeniu. Consiliul Județean Alba, care administrează această proprietate, a prevăzut la capitolul investiții și dezvoltare pentru 2018 suma de 900.000 de lei pentru proiectul de amenajare și împrejmuire a curții castelului.
Lucrările care vor fi scoase la licitație presupun amenajare peisagistică, amenajarea aleilor, dar și construirea unui gard pe măsura castelului. Amenajarea exterioară a proprietății a întârziat puțin din cauza unor probleme de administrare, care între timp s-au rezolvat.
Legat de numele familiilor nobiliare Kemeny și Banffy, castelul construit în secolul XIX ca și casă de vacanță, a fost transformat de comuniști, în 1947, în azil de copii. Povestea actuală a castelului de la Sîncrai, localitate situată la circa 30 de kilometri de Alba Iulia, a început în anul 2011, când Consiliul Judeţean Alba a câştigat o finanţare europeană pentru un proiect de economie socială în domeniul horticulturii, mai exact pentru cultivarea trandafirilor.
Pentru că structura de economie socială avea nevoie nu numai de teren pentru cultivarea trandafirilor, dar şi de un sediu, acesta a fost ales într-una dintre aripile dărăpănate ale vechiului castel Sîncrai. Prin proiect a fost amenajat un spaţiu de 84 de metri pătraţi şi s-au executat lucrări la acoperişul clădirii.
Acesta a fost primul pas care a arătat şi celor mai sceptici că imobilul merită şi poate fi restaurat. A urmat o decizie a consilierilor judeţeni pentru finanţarea lucrărilor de restaurare a întregului castel. În total, restaurarea a costat 4,2 milioane de lei, din care 75% au fost fonduri ale Consiliului Judeţean, iar restul fonduri europene.
Ce a ieşit este o bijuterie arhitecturală în care funcţionează, în prezent, Centrul cultural „Castel Sâncrai“ şi Asociaţia Rosea, continuatoarea proiectului iniţial. Prin valoarea arhitecturală a clădirii, precum şi calitatea lucrărilor de reabilitare şi restaurare, acest imobil este foarte potrivit pentru organizarea de evenimente culturale cu rol educativ sau de divertisment, cum ar fi festivaluri, concursuri, seminarii, expoziţii temporare sau permanente, activităţi de promovare a turismului cultural.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”. Valoarea totală a investiției este de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci