FOTO: Amendamentele deputatului PNL Florin Roman la proiectul privind Legea muntelui
Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a înaintat spre dezbatere şi aprobare, Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, 8 amendamente la proiectul privind Legea muntelui. Motivele pentru care a inițiat acest demers sunt punctate mai jos:
• Specificitatea geografică, climatică și tradițională a zonei montane reclamă o viziune integratoare, pentru a face posibilă dezvoltarea durabilă în acest areal.
• Prin amendamentele pe care le-am inițiat la PLx nr. 80/2018 Proiect de Lege privind Legea muntelui, am avut în vedere, printre altele, și armonizarea instituțională, prin această cooperare interministerială am dorit ca protecția și dezvoltarea zonei montane să fie un obiectiv clar; în acest sens am propus
1)înființarea Secretariatului de Stat pentru Zona Montană, în cadrul MADR, care să aibă în coordonare Agenția Națională a Zonei Montane, cu scopul prevenirii depopulării masive și a pierderii unei mari economii cu rol strategic de importanță covârșitoare pentru poporul român.
2)înființarea poziției de Ministru delegat pentru zona montană care să coordoneze activitatea Consiliului Național al Muntelui și a Comitetului Interministerial pentru Zona Montană
• De asemenea, pentru a veni în sprijinul fermierilor, am propus ca, pentru grupurile de minim 3 ferme, statul să sprijine realizarea de bazine colectoare pentru apă potabilă, așa cum ele există în zonele montane din Austria, Elveția etc.
• Alte amendamente vin să instituie sistemul cooperatist, axat pe valorificarea produselor montane agroalimentare, cooperative agricole care să beneficieze de sprijin financiar, ca ajutor de pornire, prin acestea realizându-se mult dorita condiție de sustenabilitate.
• Pentru că nevoia de cadre cu studii superioare la nivelul comunităților montane este mai mult decât evidentă, am propus să se acorde un spor de salariu, cu caracter compensatoriu, pentru specialiștii agricoli, medicii și profesorii tineri.
• Avându-se în vedere că agricultura și creșterea animalelor în condiții montane impune cunoștințe aprofundate atât teoretice, cât și practice, înființarea de școli profesionale de agricultură montană vine să acopere acest deziderat.
• Pentru a exista o marjă de siguranță complementară, pentru intervenții speciale în favoarea populației, economiei și mediului montan consider că este important constituirea Fondului Național de Susținere a Muntelui, prin acumulări anuale din taxele instituite pentru entitățile economice care realizează profituri în zona montană.
Cele 8 amendamente în galeria foto de mai jos:
[nggallery id=5301]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii