Proiect de lege: Noi reguli privind conduita funcționarilor publici, inclusiv în afara programului
Funcționarii publici ar trebui să aibă o conduită rezervată și de loialitate și în timpul liber, inclusiv pe rețelele de socializare, susțin inițiatorii unui proiect de lege care modifică și completează actele normative privind conduita angajaților de la stat, potrivit legestart.ro.
Parlamentarii de la UDMR, care au inițiat proiectul legislativ, spun că etica și codurile de conduită trebuie aplicate oricând, pentru că funcționarii publici trebuie să aibă un comportament adecvat, profesionist, iar injuriile sau calomniile trebuie considerate abatere disciplinară, deoarece “pun în pericol încrederea cetățenilor în instituțiile statului, indiferent de categoria pe care o reprezintă funcționarul respectiv”.
Legea nr. 7/2004 privind Conduita funcționarului public, la art. 3, după lit. i) se introduce o nouă literă, lit. j) cu următorul cuprins:
„j) respectarea demnității umane, a drepturilor și libertăților cetățenilor, adoptare unui comportament care să nu aducă atingere prestigiului corpului funcționarilor publici în societate, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, cât și în afara acestuia.”
Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, după art. 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:
„Art. 491 . Funcționarii publici, funcționarii publici de conducere, înalții funcționari publici au obligația ca în afara exercitării atribuțiilor de serviciu să se abțină de la manifestări discriminatorii față de comunități etnice, religioase, minorități naționale, sexuale, care prin natura lor exced dreptul la opinie a funcționarului public și care sunt în măsură să creeze tensiune între majoritate și minorități, amplificând eventuale stereotipuri și judecăți care există în societate.
Manifestarea unui comportament prevăzut la art. 491 de către un funcționar public constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acestuia la propunerea comisiei de disciplină, conform prevederilor art. 77 din prezenta lege.”
Un alt articol modificat este cel referitor la bibliografia de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice, care trebuie să cuprindă în plus, conform acestui proiect, “tematici privind respectarea demnității umane, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, prevenirii și combaterii incitării la ură și discriminare”.
Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii