Proiect de lege: Noi reguli privind conduita funcționarilor publici, inclusiv în afara programului
Funcționarii publici ar trebui să aibă o conduită rezervată și de loialitate și în timpul liber, inclusiv pe rețelele de socializare, susțin inițiatorii unui proiect de lege care modifică și completează actele normative privind conduita angajaților de la stat, potrivit legestart.ro.
Parlamentarii de la UDMR, care au inițiat proiectul legislativ, spun că etica și codurile de conduită trebuie aplicate oricând, pentru că funcționarii publici trebuie să aibă un comportament adecvat, profesionist, iar injuriile sau calomniile trebuie considerate abatere disciplinară, deoarece “pun în pericol încrederea cetățenilor în instituțiile statului, indiferent de categoria pe care o reprezintă funcționarul respectiv”.
Legea nr. 7/2004 privind Conduita funcționarului public, la art. 3, după lit. i) se introduce o nouă literă, lit. j) cu următorul cuprins:
„j) respectarea demnității umane, a drepturilor și libertăților cetățenilor, adoptare unui comportament care să nu aducă atingere prestigiului corpului funcționarilor publici în societate, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, cât și în afara acestuia.”
Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, după art. 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:
„Art. 491 . Funcționarii publici, funcționarii publici de conducere, înalții funcționari publici au obligația ca în afara exercitării atribuțiilor de serviciu să se abțină de la manifestări discriminatorii față de comunități etnice, religioase, minorități naționale, sexuale, care prin natura lor exced dreptul la opinie a funcționarului public și care sunt în măsură să creeze tensiune între majoritate și minorități, amplificând eventuale stereotipuri și judecăți care există în societate.
Manifestarea unui comportament prevăzut la art. 491 de către un funcționar public constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acestuia la propunerea comisiei de disciplină, conform prevederilor art. 77 din prezenta lege.”
Un alt articol modificat este cel referitor la bibliografia de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice, care trebuie să cuprindă în plus, conform acestui proiect, “tematici privind respectarea demnității umane, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, prevenirii și combaterii incitării la ură și discriminare”.
Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]