Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Secția de ortopedie a Spitalului din Alba Iulia, dotată cu un artroscop de ultimă generație: Operații minim-invazive, cu recuperare imediată și fără risc de complicații

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Secția de ortopedie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Alba Iulia a fost dotată, recent, de Consiliul Județean Alba, cu un artroscop în valoare de 65.000 de euro, cu ajutorul căruia se realizează intervenții minim-invazive, în urma cărora recuperarea pacienților este mult mai rapidă decât în cazul operațiilor clasice.

În luna ianuarie, a fost operat primul pacient cu ajutorul artroscopului, o femeie în vârstă de 40 de ani, care a suferit o leziune de menisc. Evoluția acesteia a fost foarte bună, fiind nevoie de o singură zi de spitalizare. În cazul operației clasice ar fi fost necesare două săptămâni de recuperare și ar fi trebuit purtată o atelă.

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua şi trata leziunile din interiorul articulaţiilor. Artroscopul este un tub alcătuit dintr-un ansamblu de lentile și fibre optice. La capătul acestuia este atașată o minicamera de luat vederi ce transmite unui monitor imagini mărite din interiorul articulației.

Șeful secției ortopedie-traumatologie, medic primar ortoped traumatolog Iuliu Kadar, a declarat că secția a primit un artroscop ultramodern, care se folosește în proporție de 80% în patologia genunchiului, cum ar fi leziunile de menisc, ligamentele încrucișate, în cazul osteocondritelor, dar se pot opera și ruptura coafei rotatorilor de la umăr, luxațiile recidivante ale umărului, sindromul de tunel carpian, patologii la nivelul șoldului, dar și alte articulații.

Medicul ortoped introduce în articulaţie un instrument subţire, de aproximativ 4-5 milimetri (de dimensiunea unui stilou), numit artroscop. Acesta are la capăt o camera video miniaturală şi o sursă de lumină cu scopul de a mări şi lumina structurile din interiorul articulaţiei. Camera video transmite pe un monitor imaginile mărite din interiorul articulaţiei, ortopedul putând astfel să vadă întreaga articulație foarte clar. Rezolvarea leziunilor se face cu instrumente chirurgicale mici introduse prin alte mici incizii făcute in jurul genunchiului. În cazul operațiilor clasice, articulația genunchiului ar fi trebuit deschisă.

Până în prezent, pentru astfel de intervenții, pacienții din Alba Iulia erau trimiși în marile centre universitare, iar în mediul privat sunt foarte costisitoare.

După o astfel de operație, spitalizarea durează câteva ore, pacientul poate să umble, cicatricile sunt minime, iar reintegrarea se realizează în scurt timp. De asemenea, riscul de infecție este mult mai scăzut, iar costurile spitalului scad simțitor.

De acest aparat se ocupă în special dr. Martin Artur, dar și alți trei medici tineri care au atestat/ competență în artroscopie.

Dr. Iuliu Kadar a mai declarat că aparatura primită este de ultimă generație cu care se pot face cele mai complexe operații de artroscopie, iar în prezent secția de ortopedie are personal calificat și dotări foarte bune astfel încât se poate rezolva orice patologie care ajunge aici, inclusiv traumatologie.

”Foarte rar trimitem pacienți pentru a fi tratați în alte centre, de exemplu fracturi de bazin complexe. Aproape orice problemă de ortopedie și traumatologie se rezolvă. Anul trecut au fost trimise, de exemplu, doar două-trei cazuri. Avem un renume foarte bun în artroplastie. Sunt pacienți din alte județe care vin să se opereze”, a explicat dr. Iuliu Kadar.

Secția de ortopedie este foarte bine dotată, datorită implicării Consiliului Județean Alba, dar și a sponsorizărilor. Una dintre companiile care s-a implicat este producătorul de mobilier Savini Due, din Sebeș, care a donat circa 30.000 de euro pe parcursul ultimilor trei ani. Astfel, sălile de operație s-au modernizat și au primit dotări în fiecare an.

Secția de ortopedie ar putea fi prinsă în reabilitare, de Consiliul Județean, în a doua jumătate a anului. Aici profesează în jur de 50 de cadre medicale, iar anual sunt operați peste 1.400 de pacienți. Secția s-a remarcat, de-a lungul timpului, datorită artroplastiilor de șold și de genunchi, circa 400 anual, acesta fiind probabil cel mai mare număr de intervenții realizate într-un spital județean din țară.

Consiliul Județean Alba, în subordinea căruia se află spitalul, continuă investițiile în  Sănătate.

Pe anul 2018, pentru spital, este prevăzută suma de 4,46 milioane de euro, bani cu care vor fi reabilitate/ modernizate mai multe secții, dar și achiziționată aparatură medicală.

Vor beneficia de îmbunătățiri secțiile de cardiologie și medicină, recuperare medicină fizică şi balneologie, gastroenterologia, pediatria, oftalmologia, secția obstetrică-ginecologie și neonatologia. Vor fi reabilitate inclusiv farmacia și blocul operator, iar sume importante de bani vor fi alocate pentru reparații capitale la corpurile C și D și mansardare. De asemenea, CJ Alba cofinanțează și extinderea UPU, dar și construcția noii clădiri a secției de psihiatrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea